15 Temmuz 2008 Salı

Abide Sahsiyetlere Ödül - Yazarlar Birliğinden

Abide Sahsiyetler' Odul

YAZARLAR BİRLİĞİ SAMANYOLU'NU ÖDÜLLENDİRDİ

Samanyolu'na bir ödül daha
Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2006 yılı ödüllerini kazananlar belli oldu. Samanyolu ekranlarında izleyicisiyle buluşan Abide Şahsiyetler belgeseliyle Veysel Karani Gümüşdereli ödül kazandı


Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Doç.Dr. Hicabi Kırlangıç, birliğin Kızılay'daki binasında düzenlediği basın toplantısı ile 2006 yılında ödüle layık görülen 'yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları'nı açıkladı.

TV belgesel alanında Samanyolu Televizyonu Belgesel biriminin hazırladığı Abide Şahsiyetler belgeseliyle Veysel Karani Gümüşdereli ödül kazandı .Ayrıca Zaman yazarlarından Nuriye Akman 'Örtü' isimli son kitabı ile 'Roman' dalında en iyi ödülü alırken yine Zaman yazarlarından Mümtaz'er Türköne de yazıları ile 'Basın-Fikir' dalında en iyi ödülü almaya hak kazandı. 2006 yılı 'Üstün Hizmet Ödülü' kültür tarihi alanındaki yayın ve hizmetleri nedeniyle Prof. Dr. Semavi Eyice ile sanat tarihi alanındaki çalışma ve yayınları nedeniyle de Prof. Dr. Oktay Aslanapa'ya verildi. Yazarlar Birliği'nin 'Yayıncılık' ödüllerinin sahibi, kamu alanında Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, özel alanda ise Sütun Yayınları oldu. Hikaye, inceleme ve gezi dalında eserler yayınlayan Sütun, edebiyat, üslup ve estetik kaygıya önem veriyor.

Türkiye Yazarlar Birliği, 26 yıldan bu yana ülkede yaşanan kültür, sanat ve düşünce hayatındaki gelişmeleri değerlendirerek yıl sonunda 'yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları'nı açıklıyor. Ödül sahipleri, edebiyat ve sanat uzmanları arasında gerçekleştirilen anket çalışmalarının sonunda ve alanının tanınmış isimlerinden oluşturulan özel komisyonların görüşleri alınarak belirleniyor. 2006 yılı ödüllerini tespit amacıyla da belli başlı basın ve yayın kuruluşlarına, birliğe üye olup olmadığına bakılmaksızın binin üzerinde yazar, fikir adamı ve sanatçıya anket formları gönderildi. 2006'nın ödül sahipleri, farklı kesimlere mensup kişi ve kuruluşlardan alınan bu bilgiler ışığında; yıl içerisinde ortaya konulan fikir ve sanat ürünleri, eser sahiplerinden habersiz yapılan değerlendirme sonucunda belirlendi.

Hikaye: Nazan Bekiroğlu (Cam Irmağı, Taş Gemi)
Şiir: Osman Konuk (Tehlikeli Belki)
Roman: Nuriye Akman (Örtü)
Deneme: M. Fatih Andı (Hayata Edebiyatla Bakmak)
Fikir: Erol Göka (Türk Grup Davranışı)
Araştırma: Dr. Bayram Nazır (Osmanlıya Sığınanlar)
İnceleme: Münevver Okur Meriç (Cem Sultan)
Edebi Tenkit: Baki Asiltürk (1980 Kuşağı Türk Şiirinin Poetikası)
Hatıra: Lütfi Filiz (Evveli Nokta Ahiri Nokta)
Gezi: Cihan Okuyucu (Göz Gördü Kalem Yazdı)
Tercüme: Ekrem Demirli (Fütuhat-ı Mekkiye 1-2-3)
Biyografi: İhsan Safi (Altın Suyuna Batırılmış Hayat)
Çocuk Edebiyatı: Mustafa Özçelik (Çocuk Kitapları)
Geleneksel Sanatlar: Ülker Erke (Alem Dönüyor, Minyatürlerle Mevlevihaneler)
Basın/Fikir: Mümtaz'er Türköne (Zaman Gazetesi)
Basın/Karikatür: Salih Memecan
Dergi: İslamiyat
Tv/Müzik: Muzaffer Ertürk/Tahsin Yıldız (Dem Bu Dem- TRT2)
Tv/Kültür: Emel Uygur (Okudukça-TRT2)
Tv/Belgesel: Veysel Karani Gümüşdereli (Abide Şahsiyetler STV)
Şehir Kitapları: Kadir Üredi (Bir Şehrin Beş Hali)
Radyo Programı: Kahraman Tazeoğlu (Mavi Ada-Radyo 7)
Yayıncılık/Kamu: Odunpazarı Belediyesi
Yayıncılık/Özel: Sütun Yayınları

Kaynak: Samanyolu Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder