Ayna bu hafta Hawaii özel bölümüyle ekrana geliyor...
Ayna bu hafta turkuaz renkteki denizi, ince kumlu sahilleri, yemyeşil ormanları, şelaleleri, heybetli kanyonları, sörfçüleri çılgına çeviren dev dalgaları, sıcak ve güler yüzlü insanlarıyla ünlü Hawaii’de.
İolani Sarayı ABD sınırları içerisindeki tek saray
Hawaii önceleri krallıkla yönetilen bir ülkeydi. İolani Sarayı 1882 yılında yaptırılmış. Kraliyet üyeleri bu sarayda yalnızca 11 yıl kalabilmiş. Nedeniyse 1893 yılında ülkede Krallığın son bulması. 1959 yılında yapılan bir referandumla Hawaii ABD’ye katılmış ve bu ülkenin bir eyaleti olmuş. Hawaii adaları Alaho eyaleti olarak adlandırılıyor. ABD’nin 50. eyaleti Alaho eyaleti.
Dünyanın en aktif yanardağlarından Kilauea Yanardağını sizler için görüntülüyoruz
Başkent Honolulu’dan Büyük adaya’ya geliyoruz. Kilauea Yanardağı 1983 yılından beri patlamalarını sürdürüyor. Yanardağın kraterinden göğe doğru dumanlar yükseliyor. Etrafa dağılan Sülfür Dioksit gazı tehlikeli bir gaz. Zaten etrafta sürekli uyarı levhaları var. Çevrede yürürken de oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle zor nefes alma sıkıntısı ile karşı karşıya kalabiliyor insanlar.
Saatte 40 km hıza ulaşabiliyor burada lavlar
Patlamaların olduğu günlerde cehennemi hatırlatıyor insana yanardağı. Korkunç bir sıcaklık. Lavların okyanusa aktığı yer ise çok ilginç. Müthiş sıcaklıkta olan bu lav birden soğuk su ile karşılaşıyor. Ateşle suyun dansını seyrediyor insanlar burada. Patlamalar sırasında lavların ne kadar göğe doğru fışkıracağını ve hangi yöne doğru akacağını Allah’tan başka kimse bilmiyor. Saatte 40 km hıza ulaşabiliyor burada lavlar.
Bir orkidenin yetişmesi 7 yıl sürebiliyor
Büyük adada orkide yetiştirme merkezini geziyoruz. Hawaii’nin iklimi orkide yetiştirmek için çok uygun. Çok farklı türlerde orkideleri görüyoruz merkezde. Bir orkidenin tohumdan başlayıp çiçek açmasına kadar geçen süre 4 ila 7 yıl arasında değişebiliyor.
Makedemia fındığının bizim fındığımızdan farkı
Sert kabuklu bir fındık türü Makedemia. Bu fındık türünde Hawaii lider durumda. Çok farklı çeşitlerinin üretildiği Makedemia fındığının tadına bakıyoruz. Makedemia Fındığının tadı güzel olmasına güzel ama yine de bizim Fındığın yerini tutması mümkün değil. Bizim Fındık çok daha güzel ve daha sağlıklı. Makedemia ise daha yağlı bir fındık.
Bir bitkiden yılda ancak 1 ananas alınabiliyor
Hawaii bir zamanlar dünyanın en büyük ananas üreticisiydi. Hawaii’nin verimli topraklarında çok lezzetli ananaslar üretiliyor. Bir ananas bitkisinden yılda ancak 1 meyve alınabiliyor. Burada yetişmesine rağmen Ananaslar ucuz değil bu eyalette. Başkentte Pazarda satılan büyük bir ananasın fiyatı 7 Dolar civarında.
Ayrıca Aloha Eyalet Milletvekili Karen Awana Hawaii gömleklerinden hediye ediyor bizlere. Tüm bu konular ve daha fazlası için Cumartesi Ayna'da buluşalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder