4 Şubat 2010 Perşembe

Onlar Haberi Dizide Yapıyor


Rol icabı müzisyen, binici, doktor gibi pek çok farklı meslekte izleyici karşısına çıkan oyuncular, gazetecilikte sınıfta kaldı. Duruşları ve fotoğraf çekişleriyle eleştirilen oyuncular, kullandıkları eski makineler ile de yıllarını bu işe vermiş usta fotoğrafçılardan kırık not aldı.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, "En azından deklanşöre bastıktan sonra flaşı patlarsa daha iyi olur. Bizden muhabir ve makine konusunda destek isteyenler oluyor. Bu konuda yardımcı oluruz. Hatta dönem filmleri için elimizde çok eski makineler var." diyor. "Bana çok özentisiz geliyor." diyen Sabah Gazetesi Fotoğraf Editörü Kutup Dalgakıran, sözü eğitime getiriyor: "Makine tutuşları yanlış. İlgisiz ve plastik olduğu belli olan ekipman kullanılması gerçeklikten çok uzak. Bu anlamda kısa bir muhabir eğitimi alabilir oyuncular. Ayrıca eski makineler yerine bugün kullanılan makinelerin benzerleri yapılabilir."

Maket üretilmesi gerektiğini söyleyen bir profesyonel fotoğrafçı ise bu konuda birinden yardım alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Flaşın patlamamasının sektörün eksikliği olduğunu söyleyen yapımcı Mustafa Kartal, "Biz polisiye dizi çekiyoruz. Bu konuda pek çok danışmanımız var. Çektiğimiz foto muhabirleriyle ilgili bir dizi olsaydı maliyet hesabı yapmazdık." diyor.

Hataların çoğu senaryo gereği gazetecilerin toplu fotoğraf çektikleri sahnelerde yaşanıyor. Makineleri tutma konusundaki acemilikleri, patlamayan flaş ve oyuncaktan farksız görünen makineler eleştirilerin odağı durumunda. Devamlılığı olan gazeteci rolleri daha inandırıcı geliyor. 'Bu Kalp Seni Unutur mu?'nun kendi tarifiyle 'anarşist gazetecisi' Kerim'i Okan Yalabık oynuyor. Dönem dizisi olması nedeniyle makine ve teknik donanım konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Ezel'in kardeşini oynayan gazeteci Mert'i Kemal Uçar oynuyor. Mert, son bölümlerdeki durağanlığıyla sadece bir olayı aydınlatmak için gazeteci olmuş görünümünden kurtulamıyor.

Geçtiğimiz hafta yayından kaldırılan 'Maskeli Balo'nun gazetecisi Mehmet'i oynayan Burak Hakkı, gazeteci olduğu için değil ama Maskeli Balo'yu ülkenin, gençlerin nereye gittiğini ve bizi kimlerin değiştirdiğini anlattığı için tercih ettiğini söylemişti.

Samanyolu'nda ekrana gelen Kollama'nın acar muhabiri Rana'yı Deniz Evrenol oynuyor. Gazetecilik konusunda herhangi bir eğitim almasa da Evrenol gerçek hayatta da araştırmayı seven biri. Daha çok siyasi olayları araştıran Evrenol, "Eğer gerçekte de gazeteci olsam Uğur Dündar'ın dişi hali olmak isterdim." diyor.

ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder