30 Nisan 2009 Perşembe

KRİZDEN EN AZ ETKİLENEN SAMANYOLU TELEVİZYONU

Yerli diziler de ekonomik krize yenik düştü

Tüm dünyada etkisini gösteren ekonomik kriz TV dünyasında da etkisini gösterdi . Ekonomik krizin TV dünyasındaki en büyük etkisi, yüksek bütçelerle hazırlanan yerli dizilerde görüldü. Bu dizilerden birçoğu yayından kaldırılırken, birçoğuna da bir süre ara verildi. Kanalların başvurduğu bir diğer çözüm ise bu dizileri iki haftada bir yayınlamak oldu.

Ekonomik krizle birlikte reklam verenlerin bütçe kısıtlamasına gitmesi, buna bağlı olarak da TV’lerin gelir kaynağı olan reklam gelirlerinde azalmanın olması, TV kanallarında bir maliyet kaygısı oluşturdu. Bir yandan yapımcılar yerli dizilerin maliyetlerini azaltma yoluna giderken diğer yandan da daha düşük maliyetle hazırlanabilen yarışma, müzik ve eğlence programlarına yönelmeye başladılar. Televizyon kanallarının en önemli gelir kaynaklarının reklam girdileri olduğunu ve reklam verenlerin reklam bütçelerinde uygulayacakları operasyona bağlı olarak tabii ki bir azalma ya da artma söz konusu olduğunu ifade eden Çekimleri Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı Sille mahallesinde ve Konya’nın bazı köylerinde yapılan ve STV ekranlarında yayınlanan “Tek Türkiye” dizisi yapımcısı Salih Asan, “Şu anda reklamdaki düşüşten ziyade anlaşması yapılmış reklam bütçelerinin tahsilatı noktasındaki sıkıntı belki de yayıncı kuruluşlarda krizi daha da derinleştiriyor” dedi. Medya takip merkezinin yaptığı araştırmaya göre, 1-14 Aralık tarihleri arasında sekiz kanalın prime-time kuşağında toplam 44 yerli dizi yayınlanırken, bu sayı ocak ayının aynı döneminde 32 adete geriledi.

Krizden en az etkilenen Samanyolu Televizyonu

Tek Türkiye dizisi yapımcısı Salih Asan, “Bu gün dünya ülkelerinin öncelikli sorunu gibi duran ekonomik krizin ülkemizi de etkilediği muhakkak. Ülkemizi nasıl dünya ülkeleri ile kıyasladığımızda en az bir hasarla atlatıyorsa, Samanyolu Televizyonu şirketler bazında değerlendirildiğin en az hasarla atlatma çaba ve gayretinde. Bunu da başarıyor” dedi. Şikayet etme iktisat et prensibinden hareketle harcamaların yeniden gözden geçirildiğini ve geleceğe yönelik altyapı yatırımlarının rölantiye alındığını söyleyen Asan, dünyanın etkilendiği krizden dolayısıyla en az etkilenildiğini ve şirketin yönetim kurulunun öncelikli hedefinin şahsi menfaatten öte televizyonun uluslar arası standartlarda daima kendisini geliştirme ve yenileme olduğundan, diziler noktasında da, programlar noktasında da bir duraklama söz konusu olmadığını belirtti. Asan, sadece geleceğe yönelik teknik altyapı hedeflerinin belki biraz ötelenmiş olduğunu dile getirdi. “Biz Tek Türkiye dizisi olarak krizden çok ciddi etkilendiğimiz söylenemez” diyen Asan, “Zira Tek Türkiye dizisi star ya da ön odaklı bir yapım değil proje merkezli bir dizi. Biz starlara değil projeye güvenerek yola çıktık ve yola çıkarken ayağımızın da, yorganımızın da boyunu biliyorduk” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder