23 Mart 2011 Çarşamba

Ayna, Küba'dan Yansıyor

Resim

Bu yayın döneminde de farklı coğrafyaları Ayna farkıyla izlemeye hazır mısınız?

Ayna bu hafta sizleri çok uzaklara, Atlas Okyanusuyla Karayipler denizi arasındaki ada ülke Küba’ya götürüyor.

Bu ülkede her şey devlete ait.
Ülke sosyalizmle yönetiliyor ve komünist parti iktidarda. Sosyalizmin kuralları işlediğinden her şey devlete ait. Özel mülkiyet yok. Ülkede neredeyse herkes devlet memuru. Kübalı vatandaşlar 15 dolar maaş alıyorlar. Ailelerin geçimlerini sürdürebilmeleri için devlet tarafından her ay karne ile pirinç, fasulye, yumurta, şeker, süt gibi yiyecek yardımları yapılıyor.

Küba yollarında 1950-60 model araçlar dolaşıyor.
Farklı markalarda ama hala hareket halinde olan bu eski model araçları başkent Havana’da dahil Küba’nın her şehrinde görmek mümkün. Araçların eski göründüğüne bakarak fiyatının ucuz olduğunu asla zannetmeyin. Bu eski model araçların fiyatları 15-20 bin dolar arası değişiyor. Hatta daha pahalı olanları bile var.

Küba’da 2 farklı para kullanılıyor.
Birisi halkın kullandığı para Peso (CUP), diğeri de turistlerin kullandığı para Convertable Peso (CUC). Convertable Peso Dolardan daha değerli.

Havana’nın taksileri hindistancevizine benziyor.
Coco taksiler Havana’nın değişmez manzaralarından. Taksiler hindistancevizine benzediğinden dolayı ismini coco taksi koymuşlar. Yani coco taksiler coconut’tan geliyor. Diğer taksilere göre daha ucuz olduğundan turistler arasında coco taksiler daha çok tercih ediliyor.

Küba’da resimleri istediğiniz gibi yurtdışına çıkaramıyorsunuz.
La Ferria, yani fuar diye adlandırılan hediyelik eşyaların satıldığı pazara geliyoruz. Kübalı ressamların yapmış olduğu resimler satılıyor fuarda. Birbirinden ilginç ve güzel resimleri satın aldığınızda hemen yurtdışına çıkaramıyorsunuz. Öncelikle satışın yapıldığı alandaki devletin ihracat bürosuna gidiyorsunuz, 2 dolar karşılığında bir belge alıyorsunuz. Ancak o belgeyle resmin yurtdışına çıkışına izin veriyorlar.

Devrim Meydanı dünyanın en büyük meydanlarından bir tanesi.
Fidel Castro halka yaptığı konuşmaları bu meydan da gerçekleştirmiş. Aynı zamanda bu meydan 1 Mayıs kutlamalarının da merkezi. Devrim meydanı 70 dönüm civarında. Meydanın çevresinde Devlet bakanlıklarına ait binalar ve resmi daireler bulunuyor. Che Guevera’nın İçişleri bakanlığı Binası üzerindeki demirden yapılma silueti meydanda en ilgi çeken figürlerden.


1 yorum:

  1. bu adama birisi giyinmeyi öğretsin lütfen. madem bu kadar iddialılar en çok izlenen belgesel diye be mübarek adam o kahve pantolon üzerine ne alaka mavi siyah swith thsort. siyah kemer siyah telefon kılıfı, ama altına kahve rengi ayakkabı. bu program ilk başladığı yıllarda konuşma problemi vardı. doğru düzgün cümle kuramazdı. onu düzeltmiş ama adam dünyayı dolaşıyor üstüne giyecek düzgün bir kılığı yok

    YanıtlaSil