30 Mart 2011 Çarşamba

Ayna Bu Hafta Kongo-Meksika (Özel)

Ayna bu hafta Kongo-Meksika özel bölümüyle ekranlarınıza geliyor. Seyahatimize Kongo Cumhuriyetinden başlıyoruz.

Dünyada iki başkent arasındaki en kısa seyahati gerçekleştiriyoruz.
Demokratik Kongo Cumhuriyetinin başkenti Kinşasa’dan, Kongo Cumhuriyetinin başkenti Brazavil’e gitmek üzere sürat motoruna biniyoruz. Seyahatimiz 5 dk sürüyor ve başka bir ülkenin sınırlarına geliyoruz.

Başkent Brazavil Kongo Cumhuriyetinin en büyük ve en kalabalık şehri.
Ülkenin yüzölçümü 342 bin km². Nüfusu 4 milyon. Bu ülkenin sembollerinden birisi olmuş 28 katlı Tur ismi verilen bina. Bakanlıkların olduğu bu binada aynı zamanda işadamlarının çalışma ofisleri bulunuyor.

Bir tarafta fakirlik, diğer tarafta da dev golf sahaları var bu ülkede.
Afrika tam bir zıtlıklar dünyası. Dev golf sahalarını geziyoruz. Bu golf sahalarından zenciler istifade edemiyorlar. Kendilerini yıllardır sömüren beyaz adam yemyeşil bitki örtüsünde gol oynamanın keyfini sürüyor bu topraklarda.

Kongo Cumhuriyetinden ayrılıyor Orta Amerika’nın büyük ülkesi Meksika’ya geliyoruz.
Dünyanın önemli petrol üreticilerinden. 50 civarında yerel dil olsa da ülkenin resmi dili İspanyolca.

Meksika’da ehliyet almak çok kolay.
Meksika vatandaşları ehliyet almak için sınava girmiyor ya da sürücü kursuna gitmiyor. Hatta araba sürmeyi bilemeleri bile gerekmiyor. 18 yaşına gelen Meksikalılar sadece kimlikleri ile ehliyetlerini kolayca alabiliyorlar. Durum böyle olunca ülkedeki trafik de içinden çıkılmaz bir sorun oluyor.

Meksikalılar meyveyi bizim yediğimiz gibi yemiyorlar.
Meksika’da meyve kokteyli satan bir çok dükkan var. Biz de onlardan bir tanesindeyiz. Bizim için bir meyve kokteyli hazırlıyorlar ancak alışık olduğumuz şekilde değil. Bir kabın içerisine kesilen meyvelerin üzerine önce acılı soslar döküp sonra limon sıkıyorlar. Daha bitmedi. En son da meyvenin üzerine tuz döküyorlar. İşte Meksika usulü meyve kokteyli…

Daha önce hiç zıplayan fasulye gördünüz mü? 
Zıplayan fasulyeleri ilk defa gördük Meksika’da. Bunlar bir bitkinin tohumları aslında. Tohumun içerisinde de kurt var. Kurtlar hareket ettikçe tohumlar da zıplıyor. Halk arasında bu tohumlar zıplayan fasulye olarak biliniyor. Meksikalılar bu kurtları yemiyorlar ama 7 tanesini ceplerinde taşırlarsa uğur getireceğine inanıyorlar.







Ayna - Kongo-Meksika (Özel) bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.


Ayna - Kongo-Meksika (Özel) Bölümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder