30 Mart 2012 Cuma

Ayna Peru'da

Resim


Ayna’nın dünya turu devam ediyor. Ayna bu hafta Güney Amerika ülkesi Peru’da.

Peru Brezilya ve Arjantin’den sonra Güney Amerika’nın toprak bakımından 3. büyük ülkesi. 1 milyon 285 bin km karelik topraklara sahip. Dünyada en büyük yüz ölçüme sahip 20 ülke arasında.

Ayna başkent Lima’dan renkli manzaralar getiriyor ekranlarınıza.

Papaz 1990 yılından beri her gün 15 m yükseklikten denize atlıyor. 150 yıl önce sevdiğine kavuşmayı bekleyen papaz kayalıktan denize düşünce ölür. O papazın anısına, papaz kılığına girmiş bu kişi de her gün bu kayalıktan denize atlıyor. Geçimini bu yolla kazanan sahte papaz günde ortalama 35 TL kazanıyormuş. 

Peru’da benzin istasyonları yolun ortasında. Sağından ve solundan geçen araçlar, benzini bitince duruyor ve benzin alıyorlar. Böylece zamandan da tasarruf yapmış oluyorlar.

3 bin çeşit patates yetişiyor Peru’da. Patatesin anavatanı Peru. Dünyada patatesin ilk yetiştiği yerin Peru’nun Titicaca bölgesi olduğu söyleniyor. 3 Bin çeşit patates türünden farklı farklı yemekler yapıyor Perulular.

Peru’nun başkenti Lima’dan İnka İmparatorluğunun başkenti Cusco’ya uçuyoruz. Bir saatlik bir zaman dilimi içerisinde deniz seviyesinden 3450 metreye çıktık. Ancak dinlenmeden çekimlerimize devam ediyoruz ve geleneksel bir festivale rastlıyoruz. Her şehir geleneksel giysileri içerisinde kendi kültürünü, adetlerini, gelenek ve göreneklerini tanıtıyor burada.

Cusco’da bir pazarı dolaşırken ilginç manzaralarla karşılaşıyoruz. Ellerinde telefon bekleşen insanlar görüyoruz. Bu kişiler telefon ihtiyacı olanlara telefonlarını kullandırtıyorlar ve para kazanıyorlar.

Yaklaşık 4 saatlik bir tren yolculuğu ve 25 dakikalık zirveye doğru minibüs yolculuğundan sonra antik şehir Machu Pichu’ya varıyoruz. Machu Pichu tarihte İnka Kraliyet üyeleri, soylular ve din adamlarının yaşadığı bir şehir. Şehrin hangi nedenlerden ve nasıl terk edildiği kesin olarak bilinmiyor. 1911 yılında Amerikalı Hiram Bingham bir gezi sırasında bu şehri bulur. İşte bugün burası Peru ülkesinin en önemli turistik noktası. Güney Amerika’nın en önemli Arkeolojik eseri.




Ayna - Peru bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Peru Bölümü

Saim Orhan'ın sunduğu Ayna programı, Peru bölümüyle 31 Mart Cumartesi günü saat 23.00'da Samanyolu'nda... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder