9 Mart 2012 Cuma

Ayna - Gabon 2 Bölümü

Farklı coğrafyaları keşfetmeye, farklı kültürleri sizlerle tanıştırmaya devam ediyoruz. Ayna’nın yabancısı olduğumuz Afrika ülkesi Gabon’daki seyahati ilginç dosyalarla devam ediyor.

Ülke’de 40’ın üzerinde farklı etnik grup var.

Her kabilenin kendi dili var ancak ülkenin resmi dili Fransızca. Fransızlar ülkenin yer altı ve yerüstü zenginliklerini acımasızca sömürmekle kalmamışlar aynı zamanda kendi dillerini de ülkenin resmi dili yapmışlar. Dil Fransızca olunca bugün Gabon’un en çok ticaret yaptığı ülke de doğal olarak Fransa oluyor. Çok sayıda Fransız yaşıyor Gabon’da.

Ülkede otobüs ve dolmuş sayısı az olunca Pick up’lar insan taşıma aracı olarak kullanılıyor.
Gabon’da toplu taşıma araçları yaygın değil. Ülkede bu konuda ciddi sıkını çekiliyor. Bu yüzden özellikle sabahları çok ilginç manzaralara rastlamak sıradan bu ülkede. Bazen yoldan geçen ve insanların haline acıyan bir pikap duruyor ve yolcu almaya başlıyor. Pick up’ın kasa kısmı anında insanla doluveriyor. Üzeri bu tür yolcularda dolu çok sayıda araca rastlıyoruz sabah ve akşam saatlerinde.

Balık 28 kilo olunca taşıması da bir hayli zor.

Başkentte bir balık pazarına geliyoruz. Sıra sıra farklı türde balıklar alıcısını bekliyor. Balıkların kilosu yaklaşık olarak 7 Dolar civarında. Satıcı 28 kilo ağılığındaki balığı bize göstermek için kaldırmakta bile zorlanıyor. Taze balıkların yanında kurutulmuş balık tezgahlarını görüyoruz. Bu balıklar tazeyken kesilip tuzlanıyor ve güneşe serilerek kurutma işlemi gerçekleştiriliyor. Kurutulmuş balıkların kilosu ise 9 ila 11 Dolar arasında değişiyor. Çok tercih ediliyor ve seviliyor halk arasında.

Kavrulmuş fıstık içki şişesinde satılıyor.

Sahile geliyoruz şimdide. Sahil özellikle öğleden sonra çok daha kalabalıklaşıyor başkentte. Yerli ve yabancı çok sayıda insan gezmeye dolaşmaya çıkıyor. Seyyar satıcılar da işlerinin başında. Bir bayan seyyar satıcının başında taşıdığı tezgahına bakıyoruz neler var diye. Kavrulmuş fıstığı bir içki şişesinin içine doldurmuş, bu şekilde satıyor müşterilerine. İsteyenler için küçük naylon poşetlerde paketlenmiş olanları da var.




Ayna - Gabon 2 bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Gabon 2 Bölümü

Samanyolu TV’nin reyting rekortmeni belgeseli Ayna, Gabon'daki yolculuğuna devam ediyor. Ayna, 10 Mart Cumartesi günü saat 23:00’de Samanyolu TV’de...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder