11 Mayıs 2011 Çarşamba

"Ayna" Bu Hafta Angola'da

Haritada bile ismini göstermekte zorlanacağımız ülkelerden birisine gidiyoruz yine. Toprak bakımından Afrika’nın 7. büyük ülkesi. Uzun yıllar Portekiz sömürgesinin ardından 27 yıl iç savaş yaşamış bir ülkeden sesleneceğiz sizlere. Angola’yı bizimle birlikte keşfetmeye hazır mısınız?

Resim

20 milyon nüfuslu Angola’nın günlük yayımlanan gazetesi sadece 1 tane.
Angola’da gazete bayileri yok. İnsanlar gazeteleri sokakta elleriyle satıyorlar. Ülkede gazeteler haftalık çıkıyor. Devlete ait olan Journal De Angola gazetesi ise ülkede günlük yayımlanan tek gazete. İlgimizi çekti, haftalık çıkanlar da dahil olmak üzere ülkede bir tane bile yerel dilde çıkan gazete yok, tamamı Portekizce.

Tatil adası Musulu’dayız.
Tekneye atlayıp Atlas Okyanusunda seyahat ediyoruz. Kıyıya yakın 3 adadan birisini ziyaret ediyoruz. Musulu adası daha önce bir balıkçı adasıyken, şimdi zenginlerin yaşadığı bir ada haline gelmiş. Çok güzel bir kumsalı olan adanın özellikle hafta sonları nüfusu artıyor. Adaya çoğu şey teknelerle taşınıyor. Yiyecek, içecek, ev eşyaları hatta tüp ve inşaat malzemeleri bile bu teknelere yükleniyor.

Palanca-negra sadece Angola’da yaşayan bir hayvan.
Başkent Luanda’daki turumuza el sanatları pazarıyla devam ediyoruz. Tezgâhlarda fildişi ürünlerden, yarı değerli taşlara, tahta oymalardan heykellere kadar çok farklı hediyelik eşyalar var. Palanca-negra yani siyah antilop heykeli ilgi çeken hediyelik eşyalardan bir tanesi. Daha çok iç savaşta öldürülen bu tür nesli tükenmek üzere olan hayvanlardan.

Luanda; Afrika-Brezilya arası köle ticaretinin merkezi.
Portekizliler uzun yıllar bu toprakları sömürmekle kalmamışlar, insanlarını da köleleştirmişler. 1482-1858 yılları arasında 4,5 milyon Afrikalı bir daha geri dönmemek üzere Brezilya’ya götürülmüş. O günlerin ızdırabını ve sıkıntılarını hala yaşatan köle müzesini ziyaret ediyoruz. Müzede köleleri tutsak ederken kullandıkları zincirler ve o kara dönemi anlatan resimler, heykeller var. İnsanlık için yüzkarası ve utanç tablosu olan köleleştirme hareketi yaklaşık 400 yıl sürmüş bu ülkede.

Elması ve petrolü olan Angola dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden birisi.
15 katlı bir binadan başkent Luanda’yı seyrediyoruz. Şehir tam bir şantiye görünümünde. Eski binalar yıkılarak yerine yüksek katlı binalar inşa ediliyor. Brezilya, Portekiz ve Çinli firmalar çok aktif ülkede. Özellikle altyapı ve inşaat alanlarında çok büyük işler yapıyorlar. Çinliler toplumda bir hayli etkin hale gelmişler. Öyle ki tabelalarda bile Çince yazılar yerini almış.




Ayna - Angola bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.


Ayna - Angola Bölümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder