25 Mayıs 2011 Çarşamba

"Ayna" Bu Hafta - Benin & Angola'da

Ayna bu hafta iki farklı Afrika ülkesinden seslenecek sizlere.

İlk olarak adını çok da duymadığımız bir ülkeye çeviriyoruz objektifimizi. Atlas Okyanusu kıyısındaki küçük ülke Benin’e harmatan mevsiminde adım atıyoruz. Harmatan toz anlamına geliyor. Güneş de bu toz butlundan nasibini aldığı için gökyüzünün mavi rengini görmek imkansız oluyor.Ülkenin her tarafını adeta bir toz bulutu kaplıyor bu mevsimde. Güneş de toz nedeniyle tam olarak ulaştıramıyor ışınlarını.

Atlas Okyanusu kıyılarındaki Vida şehri köle ticaretinin yapıldığı şehirlerden. Binlerce Afrikalı için Vida limanı vatanlarını gördükleri son nokta olmuş. Şehre geldiğimizde hemen bir hareketlilik göze çarpıyor. Hareketliliğin nedeni yerel dine inanan insanların düzenledikleri festivalmiş; Vidalılar küçüğüyle büyüğüyle festival alanına akın ediyor. Biz de kalabalığı takip ediyoruz. Kutlamalar Vidalıların köleleştirilen akrabalarını son kez gördükleri Atlas Okyanusu’nun kıyılarında yapılıyor. Kral ve kraliçenin de katıldığı törenlere yerli ve yabancı basın mensuplarının yanı sıra turistlerin de ilgisi yoğun. Festival alanını dolduran Vidalılar bir taraftan dinlerinin bir parçası olan dans gösterilerini izliyor, bir taraftan da krallarına dileklerini iletme imkanı buluyorlar.

Ayna olarak Benin Nijerya sınırını da görüntülüyoruz. Bildik sınır manzaralarından çok burada tam bir keşmekeş hakim. Daha çok bir pazar yerini andırıyor Benin Nijerya sınırı.

Benin’in en meşhur yüzen köyünü görüntülemek üzere Nokvey Gölü’ndeyiz. 18. yüzyıldaki köleleştirilerek Avrupalılara satılmaktan kaçan Aja kabilesine Nokvey gölü vatan olmuş ve o günden bu yana hayatlarını suyun üzerine kurmuşlar. Yüksek kazıklar üzerine yaptıkları evlerinde yaşıyor, ulaşım için de kanoları kullanıyorlar, Ganvie köyü sakinleri. Balıkçılıkla geçinen Ganvielilerin su üzerine kurulu yaşamından kesitler ekrana gelecek.

Dünya seyahatimizde sıradaki durağımız Angola oluyor. Türk girişimciler tarafından başkent Luanda’da açılan Uluslararası Ümit Kolejini ziyaret ediyoruz. Okulda 7. sınıftan itibaren sayısal derslerin eğitim dili İngilizce olup sosyal dersler Portekizce. Türkçe ise yabancı dil olarak öğretiliyor. Katıldığı olimpiyatlardan madalyalarla dönen okul öğrencilerini Angola Milli Eğitim Bakanı bizzat tebrik ediyor. Teknolojik imkanlarla eğitimine devam eden okulun velileri de eğitim kalitesinden gayet memnun. Okul öğrencilerinin Ayna’ya özel hazırladıkları kolbastı dansı, Türkçe şarkı ve şiirler de programımıza renk katıyor.







Ayna - Benin & Angola bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.


Ayna - Benin & Angola Bölümü


Ayna, Cumartesi akşamı Samanyolu TV ekranlarında...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder