18 Mayıs 2011 Çarşamba

Angola Yolculuğu Devam Ediyor

Resim

Ayna daha önce hiç bir televizyon kanalının çekim yapmadığı bir ülkeden sesleniyor sizlere. Kültürü, muhteşem güzellikleri, yer altı ve yerüstü zenginlikleriyle farklı ülke Angola’daki yolculuğumuz ilginç konularıyla devam ediyor.

Angola insanı için “Funj De Bombo”suz bir gün düşünülemez. 
Kifika pazarını geziyoruz başkent Luanda’da. Pazarın hemen yanı başında açık hava lokantalarını görüyoruz. Müşteriler için yemekler ateşte pişmeye devam ediyor. Yemeklerden bir tanesi var ki onsuz bir öğün onlar için düşünülemez. Funj De Bombo Angolalıların milli yemeği. Sadece su ve un karışımından elden edilen bir yemek bu. Mandiog yada Kasava diye isimlendirilen bitki kökünün unu suyla iyice karıştırılıyor ve yemeye hazır hale geliyor. 

Araç lastiğinden el arabası olur mu?
El arabaları taşımacılıkta çok kullanılıyor bu ülkede. Pazara malzeme getirirken ya da pazardan malzeme götürürken hep bu el arabaları tercih ediliyor. El arabalarını kullanan ve eşya taşıyan bu insanların halk arasında yaygın ismi ise Roboteiro.

Angola’da benzin sudan ucuz.
Angola dünyada önemli bir petrol üreticisi. Angola’nın gayri milli safi hasılasının %85’i petrol gelirlerinden. Bu yüzden ülkede petrol sudan ucuz. 1 litre benzin 60 Kwanza iken 1 litre su 100 Kwanza.

Evlerden sular akmayınca mahallenin çeşmesinde kuyruklar oluşuyor. 
Evlerinde şebeke suyu olmayan çok sayıda insan var bu ülkede. Musluklardan sular akmayınca onlar da çareyi mahallenin çeşmesine gelmekte bulmuşlar. Çoluk çocuk, genç yaşlı sırayla bidonlarını doldurup, başlarının üstünde evlerine götürüyorlar. Mahallenin çeşmesinden akan su bulanık. Ne kadar sağlıklı bilinmiyor. Çevre insanı su için günde en az bir kaç defa bu çeşmeye uğruyor. 

Balık kurutmak bir meslek buralarda.
Yol kenarlarında çok sayıda balık kurutan yerlere rastlıyoruz. Elektriğin olmayışı, derin dondurucuya sahip ulaşım araçları bulunmadığından balıkların tazelikleri muhafaza edilemiyor ve iç kesimlerde satışa sunulamıyor. Ama kurutulmuş balıklar rahat bir şekilde ülkenin her tarafında gönderebiliyor.Yakalanan balıklar önce temizleniyor sonra tuzlanarak yerlere seriliyor. Kuruyan balıklar satışa hazır hale geliyor. 

Angola’da kebaplar araç jantlarının üstünde pişiriliyor.
Seyahatimiz sırasında yol kenarında bir dinlenme tesisi görünce duruyoruz. Tesiste çok sayıda kebapçıya rastlıyoruz. Çok ilginçtir ki kebapları ya araç jantı yada bidonun üzerine koydukları ızgaralarda pişiriyorlar. Yükselen dumanlar, pişen etler, birbirine karışan farklı kokular, servis için hazırlanan tabaklar ve sunulan yemekler... İşte Angola’ya has bir dinlenme tesisi burası.







Ayna - Angola (2) bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.


Ayna - Angola (2) Bölümü


Ayna'nın Angola 2. bölümü 21 Mayıs Cumartesi 23:00'de sizlerle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder