15 Haziran 2011 Çarşamba

Suudi Medya Heyetinden İstanbul Ziyareti

Suudi Arabistan'ın devlet televizyonları ve devlet haber ajansı üst düzey yetkilileri, İstanbul temasları çerçevesinde Cihan Haber Ajansı'nı ziyaret etti. Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Müsteşarı ve Suudi Devlet Televizyonları Genel Sorumlusu Abdurrahman bin Abdülaziz el-Hazzaa öncülüğündeki heyet, Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici ve diğer yetkililerle görüştü. Suudi Arabistan Haber Ajansı (SPA) Genel Müdürü Abdullah bin Fahd el-Hüseyin'in de yer aldığı heyet, Cihan merkez tesislerini gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İstanbul'da bazı medya kuruluşları ile sivil toplum derneklerini ziyaret eden, yazar ve akademisyenlerle görüşmeler yapan heyette El-İhbariye Kanalı Genel Müdürü Mujarriy Mubarek el-Kahtani, Suudi Devlet Televizyonu Haber Genel Müdürü Saad bin Abdulmuhsin el-Ulayyan, Televizyonlar Dış İlişkiler ve Haber Değişimi Müdürü Selman Mabruk el-Rabii, Suudi Ajansı Teknik Dairesi Müdürü Abdullah Sefer el-Gamdiy de yer aldı. 

Heyet ilk olarak Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici ve ajansın bazı birimlerinden yetkililerle kahvaltıda bir araya geldi. Bilici, burada yaptığı konuşmada ajansın kuruluşu ve işleyişi hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Bilici ayrıca Cihan ile Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı arasındaki mevcut işbirliğinden duyduğu büyük memnuniyeti aktardı. 

Suudi Bakan Yardımcısı Abdurrahman bin Abdülaziz el-Hazzaa da Cihan ile işbirliğini artırmak için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirtti. Suudi yetkililerin toplantıda en çok merak ettikleri konu ise 12 Haziran'daki seçimler oldu. The Economist dergisindeki "CHP'ye oy verin" çağrısı yapılan yazıyı değerlendiren el-Hazzaa, bazı kesimlerin Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılmasından rahatsız olduğuna değindi. 

SPA Genel Müdürü Abdullah bin Fahd el-Hüseyin de, 40 yıl önce kurulan ajansın gelecekte özerk bir kuruma dönüşme planları yaptığını, bunun kendileri için bir itici güç olacağını düşündüklerini aktardı. Cihan gibi uluslararası ajanslarla işbirliği yaptıklarını ifade eden el-Hüseyin, "Yeni projelerimiz var, sizden istifade etmek istiyoruz. Cihan'ı, başarılarından ötürü tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı. 

Suudi heyeti, ardından Cihan Haber Ajansı ve Feza Gazetecilik tesislerini gezdi ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Misafirleri kendi odasında da ağırlayan Bilici, el-Hazzaa ve el-Hüseyin'e Cihan tarafından hazırlanan "Ben İstanbul'um" ve "Gökyüzünden İstanbul İbadethaneleri" adlı iki kitap hediye etti. El Hazzaa ve el-Hüseyin de Bilici'ye iki ayrı hediye takdim etti. 

Heyetin Samanyolu TV temasları sırasında Bakan Müsteşarı el-Hazzaa, Arap televizyonlarında yayınlanan bazı dizilerin Türkiye'yi ve Türkleri olumsuz tanıttığını, kötü imajı değiştirebilecek Türk dizi ve filmlerini Suudi televizyonlarında yayınlamaya hazır olduklarını dile getirdi. 

İstanbul Valiliği'ni de ziyaret eden Suudi Arabistan basın heyetine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü bir akşam yemeği verdi. 

Cihan Suudi Arabistan Temsilcisi Nazif Erişik'in eşlik ettiği heyet, İstanbul'daki tarihî ve turistik mekânları da gezdi. Suudi heyeti, İstanbul ziyaretinden son derece memnun olarak Türkiye'den ayrıldı. 

(CİHAN)




Suudi Medya Heyetinden İstanbul Ziyareti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder