20 Aralık 2011 Salı

Ayna Bu Hafta Katar'da...

Resim

Başkenti Doha. Ülkenin resmi dili Arapça ancak İngilizce yaygın olarak konuşuluyor. Para birimi Katar Riyali.

Katar’da, kendi nüfusundan çok yabancı yaşıyor.
Basra Körfezindeki bu ülkenin nüfusu 1 milyon 700 bin. Ancak nüfusunun yalnızca 300 bini Katarlı Araplardan oluşuyor. Diğerleri ülkeye dünyanın değişik yerlerinden çalışmaya gelen insanlar. Yani 1 milyon 400 bin yabancı var bu ülkede. Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Filipinler gibi ülkelerden on binlerce insan ekmek parası için gelmişler. Ayrıca Arap dünyasından ve Avrupa’dan da çok sayıda kişi Katar’da çalışıyor. Türkiye’den gelen yaklaşık 15 bin kişinin olduğu ifade ediliyor.

Dünya’nın en yüksek milli gelirine sahip ülkesi Katar. 
Katar Petrol ve doğalgaz zengini. Doğalgazda dünya’da 3. sırada. Milli gelirine baktığımız zaman Dünya’nın en yüksek milli gelirine sahip ülkesi. 111 bin Dolar ile dünyanın en yüksek gelirine sahip.

Katarlılar suyu denizden arıtıp içiyorlar.
Katar’ın petrolü var, doğalgazı var ancak suyu yok. Suyu denizden arıtıp içiyor Katarlılar. Hatta Katar’da bir nehir bile yok.

Başkent Doha’daki çadırlarda çay ve kahve servisleri bedava.
Akşam, devlet tarafından halkın hizmetine sunulmuş çadırlardan bir tanesine giriyoruz. Çadırda iki Katarlıyla hoş bir sohbetin ardından bize Arap kahvesi ikram ediyorlar. Kahvenin fiyatını soruyoruz ancak bu çadırlarda çay ve kahvelerin bedava olduğunu öğreniyoruz.

Körfezde tekne turuna çıkıyoruz.
Şehri denizden görmek isteyenler için çok güzel bir fırsat bu tekne turları. Kişi başı 10 riyale 20 dk tekne turu yapabilirsiniz. Kış ayında olmamıza rağmen hava ne soğuk ne de sıcak. Bu güzel havanın tadını çıkarıyoruz körfezde.

Deve yarışlarında 1. gelen devenin yetiştiricisine 1 jeep veriliyor. 
Arap kültüründe deve yarışları çok önemli. Artık develer insansız koşturulduğundan devenin hızlı koşmasını uzaktan kumandalı robot kamçı sağlıyor. Bu robotta aynı zamanda deveyi hızlı koşturtacak sesli komutlar da var. Teknolojiden deve yarışları bile nasiplerini almışlar. Bu duruma en çok memnun olanlar ise koşarken üzerlerinde bir insan taşımak zorunda olmayan develerdir herhalde. Yarışın sonunda da 1. olan devenin sahibine değil de yetiştiricisine 1 jeep veriliyor.

Katarlıların en büyük eğlencesi çölde safari.
Çölde bir kum tepesindeyiz. Katarlılar burada safari yapıyorlar. Araçlarıyla ve ATV’leriyle bu dik yokuşu tırmanıyorlar.

Katarlılar burunlarını birbirine deydirerek selamlaşıyorlar.
Başkente yaklaşık 45 dakika uzaklıktaki bir Arap çadırındayız. Arap geçlerle sohbetler ediyoruz. Katarlılar geleneklerini, göreneklerini hala yaşatıyorlar. Eğer uzun zamandır görüşmüyorlarsa, 3 kez burunlarını ve sağ yanaklarını değdirerek selamlaşıyorlar. Çadıra yeni gelenlerle biz bile burun buruna ve yanak yanağa selamlaşıyoruz

1961 yılında İngilizler bu ülkeye su satıyorlarmış.
Yılda 60 bin kişinin ziyaret ettiği Şeyh Faysal’ın müzesini geziyoruz. Müze dev bir alana kurulu ve içinde yüzlerce eser var. Emir ailesinden olan Şeyh Faysal’ın kendi özel müzesi burası. Müzede ilgimizi çeken ise İngilizlerin Katarlılara 1961 yılında sattıkları su kavanozları.




Ayna - Katar bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Katar Bölümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder