27 Aralık 2011 Salı

Ayna'nın Dünya Turu Venezuela ile Devam Ediyor...

Ayna’nın dünya turu devam ediyor. Bu hafta sizleri Güney Amerika’ya götürüyoruz. Ayna Venezuella’da.


Venezuella’nın parası dünyada tek.
Bu ülkenin para birimi Bolivar. En yüksek parası 100 Bolivar. Venezuella parasında genellikle yatay yerleştirilen resim dikey olarak yerleştirilmiş. Bu açıdan bakıldığında Venezüella parası dünyada tek. Doları ancak havaalanında bozdurabiliyor ülkeye gelen ziyaretçiler. Siz siz olun Venezüella’da çarşıda pazarda dolar bozdurmaya kalkmayın. Çünkü dolar geçmiyor bu ülkede. Bozdurabileceğiniz ne bir banka ne de bir döviz bürosu var. Venezüella’ya gelen turistler bu konuda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Yabancılar genelde karaborsada işlerini hallediyorlar.

Trafiğe kapalı cadde görmüştük ancak trafiğe kapalı otoban hiç görmemiştik. 
Koca otoban bomboş. Hiç araç yok. Devlet pazar günleri halk spor yapsın diye bu otobanı trafiğe kapatıyor. Sabah saat 05.00’ten öğlen 13.00’e kadar bu otoban araçlara kapalı. Sadece insanlar spor yapıyorlar bu otobanda.

Dünyanın en pahalı benzini Türkiye’de. Peki en ucuzu nerede?
En ucuzu da Venezüella’da. 1 depo benzin yaklaşık olarak 1 Türk Lirasına doluyor bu ülkede. Dizel ise hiç satılmıyor. Benzin istasyonuna gelen müşteriler araçlarının depolarını ağzına kadar dolduruyorlar. Benzinin sudan ucuz olduğu bir ülke Venezüella. Yarım litre su tam olarak 38 litre benzine denk geliyor.

Dünyanın en büyük gecekondu bölgesindeyiz.
Petare bölgesi Latin Amerika’nın en tehlikeli köyü olarak da gösteriliyor. Gecekonduya Bario diyor onlar. Başkent Caracas’ta 1.5 milyon civarında insan yaşıyor gecekondularda. Nereye bakarsanız bakın dere, tepe gecekondularla dolu şehirde.

Teleferikle yolcu taşındığını ilk kez Venezüella’nın başkenti Karakas’da gördük. 
Metro kable olarak adlandırılan bu teleferik turistik amaçlı inşa edilmemiş. Tamamen tepelere kurulmuş gecekondu mahallelerine yolcu taşıma amacıyla yapılmış. Gecekondularda yaşayan insanlar evlerine gitmek için dolmuş, otobüs ya da metro yerine teleferiğe biniyorlar. Biz de biniyoruz bir teleferiğe ve gecekondu mahallesinin üzerinde seyahat ediyoruz.

Teleferikle Avila dağının zirvesine çıkıyoruz.
Yolculuğumuz yaklaşık olarak 15 dakika sürüyor. Çok dik yarlar ve yemyeşil ormanların üzerinden geçiyoruz. Hem turistler arasında, hem de yerli halk arasında bu zirveye çıkmak oldukça popüler.

Angel Falls dünyanın en yüksek şelalesi.
Venezüella semalarında tek motorlu uçağımızla seyahat ediyoruz. Uçakta pilotta dahil olmak üzere 6 kişiyiz. Dünyanın en yüksek şelalesini görüntülüyoruz sizler için. Yaklaşık 1 km yüksekten aşağıya akıyor burada su. Akıyor akmasına da Venezülella da havalar kurak gittiğinden şelalenin suyu oldukça azalmış. O kadar ki sular yarı yola bile gelmeden rüzgarında tesiriyle havada dağılıyor.




Ayna - Venezuella bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Venezuella Bölümü

Resim

Resim

Resim

Resim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder