11 Mart 2009 Çarşamba

KAPIALTI SAMANYOLU HABER TV'DE

Cezaevlerine 'Kapıaltı'ndan girdi

Cezaevleriyle ilgili haber ve değerlendirmelerde en dikkat çekici konu, 'doluluk oranı'. Cumhuriyet tarihindeki en kalabalık dönemini yaşayan cezaevlerinde kimlerin yattığı, neden burada oldukları ve nasıl yaşadıkları sürekli merak edilir.
Samanyolu Haber TV'nin yeni programı 'Kapıaltı'nda hapishanelerde yaşanan önemli olayların perde arkası, isyan ve protestoların sebepleri ekrana geliyor. Bu akşam ilk bölümü yayınlanacak programı daha önce de 'Sokak Çocukları'ndan hatırladığımız Nurten Güzelsevdi hazırlayıp sunuyor.
Cezaevi gerçeğini ilk kez mahkûmların ağzından ekrana taşıdıklarını söyleyen Güzelsevdi, çekimler sırasında ilginç olaylarla karşılaşmış. Mahkûmların anlattıkları pek çok ilginç olayı programda izlemek mümkün. Âşık olduğu 18 yaşındaki genci öldüren 40 yaşındaki bayan mahkûmun anlattıklarını ise hâlâ unutamıyor Güzelsevdi. İlk zamanlar korktuğunu itiraf eden Güzelsevdi, "Sokak çocuklarından dolayı biraz temkinliydim. Ama alıştıktan sonra çok iyi bir iletişim kurduk mah-kûmlarla. Azarladığım, kızdığım ve yargıladığım zamanlar bile oldu. Bir ara kameraman arkadaşlar, 'Böyle yaparsan dışarı çıkamayız' dediler bana. Ama tüm bunlar, kendinizi sevdirmeyle ilgili. Hiçbir sorun yaşamadım." diyor. Bir yıllık hazırlık sürecinden sonra ekrana gelecek olan program için, 26 cezaevinde farklı suç profillerine sahip 100'ü aşkın mahkûmla görüşülmüş. Sadece mahkûmların değil, onların yakınlarının da düşünceleri sorulmuş. Ulvi bir amaca hizmet ettiklerini düşünen Güzelsevdi, önemli bir konuya dikkat çekiyor: "Programı sadece mahkûmların ve yakınlarının değil, herkesin izlemesi gerekli. Çünkü herkes bir mahkûm adayı. Sabah evden çıkınca cezaevine girmeyeceğini kim garanti edebilir? Karakola gitmemiş insanları cezaevine gördüm. Bir de mah-kûmları değerlendirirken, suç işlemeden önceki döneme bakılması lazım."
Kapıaltı'nın ilk bölümünde Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, cezaevlerinin günümüzdeki durumuna dair bir değerlendirmede bulunuyor. Program, merkezi sistemleri bulunan cezaevlerinde ortak yayınla izlenebilecek. Olmayanlarda ise koğuşlarda bulunan TV'lerden izinle takip edebilecek. Kapıaltı, bu akşam Samanyolu Haber TV'de.



Kaynak: Kapıaltı

2 yorum:

  1. ama yayın akışında göstermiyor var değilmi?

    YanıtlaSil
  2. bu tür konular çoğalmalı.sosyal sorun ve duyarlılık

    YanıtlaSil