11 Mart 2009 Çarşamba

DAVOS ÇIKIŞI SONRASI AYNA PROGRAMI


DAVOS ÇIKIŞI SONRASI AYNA PROGRAMI

Üniversitede dersler onun programından örneklerle süsleniyor!.. Öğretmenler, öğrenciler, küçükler, büyükler herkes AYNA’ ya bakıyor!..

Bir program düşünün, bir ülkenin sağ tarafından sol tarafına herkesi kuşatmış!.. Bir program düşünün 360 bölüm aynı heyecan ile çekilmiş.. Grönland’dan Magagaskar’a, Afganistan’dan Brezilya’ya, Meksika’dan Papua Yeni Gine’ye, Yeni Zelanda’dan İzlanda’ya tam 110 ülkede çekimi yapılmış...

14 yıllık mazisi ile bir programdan çok bir okul olmuş!..

Evet, Samanyolu Televizyonu'nun uzun soluklu programı Ayna’dan bahsediyoruz. Cumartesi gecesi sizi evinizden alıp ta Afrika’ya, Amerika’ya, Uzak doğuya götüren programdan.

Kimin aklına gelmiş bu Ayna belgeseli, ilk formatı ile 14 yıl sonraki aynı mı? 110 ülke gezilmiş, peki bu 110 ülkeden Türkiye’ye bakış nasıl? Daha güncel sorulara gidelim, Davos çıkışından sonra yabancı ülkelerden ekip olumlu ya da olumsuz bir tepki almış mı?

Ayna için bir nevi 110 ülkede kurulmuş seyyar elçiliğimiz diyebilir miyiz? İşte bu sorularla Ayna’nın başarılı ve vazgeçilmez sunucusu Saim Orhan’ın kapısını çalıyoruz…

En uzun soluklu belgesel programının 14 yıl öncesiAyna programı ilk olarak haber formatında hazırlandı. 1995 yılında gezilerde eklendi bu programa. 2002 yılında ise Türkiye’de gezi belgesel programı ihtiyacının olduğunu fark ettik. Ve sadece “Gezi- Belgesel” stili program hazırlamaya başladık.

Tabiî ki bu kadar uzun soluklu olacağını beklemiyorduk. Fakat büyük bir ihtiyaç hissedilen bir program olduğunu biliyorduk. Gerçekten de hem belgesel programları arasında en çok seyredilen hem de en uzun süreli yayınlanan belgesel olmayı başardık.

Şu ana kadar gezilen 110 ülkeden Türkiye’ye bakışTürkiye’ye bakış, gittikçe daha da olumlu hal alıyor. Şu ana kadar ters tepki ile karşılaştığımız bir ülke olmadı. Batısından, doğusuna sevildiğimizi hissettik.

11 Eylül sonrası ve Davos çıkışı sonrası gezilerinde değişenler

11 Eylül sonrası yaptığımız belgesel gezilerimizde Müslüman kimliğimizden dolayı bir tepki ile karşılaşmadık. Ekip olarak, çok hoş karşılanmalara şahit olduk. İsveç, Norveç gibi batı ülkeleri tarafından hep sevilen bir ülke olduk. Yoğun bir turist trafiği var o diyarlardan buralar. Demek ki yeterince seviliyoruz.

Davos çıkışı sonrası gezilerimizde ise ülke imajımız oldukça kuvvetlenmiş bunu fark ettik. Özellikle Arap ülkelerinde imajımız inanılmaz arttı. Geçen Bahreyn’e yaptığımız gezide bunu daha çok anladık. Ülkemiz, diğer dünya ülkelerinde görmesi gereken saygıyı elbette görecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder