15 Mart 2011 Salı

Saim Orhan'a "2011 Evliya Çelebi" Ödülü

İzmir'de Çiğli Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇİSİAD) tarafından, 120 ülkeye giderek belgesel programlar hazırlayan 'Ayna' programının yapımcısı ve sunucusu Saim Orhan'a '2011 Evliya Çelebi Ödülü' verildi.

ÇİSİAD, Tepekule Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Saim Orhan'la Dünya Turu' isimli etkinlikle Samanyolu Televizyonu'nda yayınlanan Ayna programının yapımcısı Saim Orhan'ı İzmirlilerle buluşturdu. İzmirlilerin büyük ilgi gösterdiği program, Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin okuduğu şiirlerle başladı. Programın açılış konuşmasını yapan ÇİSİAD Başkanı Aziz Eroğlu, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. İş adamları için dışa açılmanın tam zamanı olduğunu belirten Eroğlu, yurt dışındaki Türk kolejleri ve iş adamları sayesinde yakın zamanda Türkçe'nin barış dile olacağına ifade etti. Yurt dışı tecrübesinin önemine değinen ve 25 ülkeye gitme fırsatını yakaladığını anlatan Eroğlu, yurt dışı seyahatleriyle insanlara bakış açısının değiştiğini, bu nedenle 120 ülkeye giden Saim Orhan'ın yerinde olmayı çok istediğini söyledi.

Saim Orhan da program için gittiği ülkelerdeki izlenimlerini ve karşılaştığı olayları konuklarla paylaştı. Gittiği bir çok ülkede Türkiye'nin tanınmadığına şahit olduğunu anlatan Orhan, Türk halkına düşen görevin bu memleketin adını dünyanın dört bir yanına duyurmak olduğunu ifade etti. Afrika ülkelerinin bile Türkiye'yi az gelişmiş, develerin üzerinde gezilen ülke zannettiklerini kaydeden Orhan, "Çok yerde karşılaştım.Türkiyedenince yüzünüze garip garip bakıyorlar. Sizi bilmedikleri ve tanımadıkları için de uluslararası arenada destek veremiyorlar. İnsan bilmediği şeyi destekleyemez ve sevemez. Türkiye lehine kalkan parmakların sayısı sizler, bizler mücadele edersek her gün daha fazla olacak. Kıbrıs'ı tanıyan tek ülke Türkiye, bu nedenle sizi seven insanlar yetiştirmek bu kadar önemli." şeklinde konuştu.

Türk kolejleri ve dil okulları sayesinde binlerce öğrencinin Türk öğretmenlerince yetiştirildiğini anlatan Saim Orhan, Türklerin ve Türkiye'nin tanınmaya başladığını ve lehimize parmak kaldıracak insanların hızla artığını vurguladı. Fedakar öğretmenlerin kolejler açmak için yıllar önce her türlü zorluğu göze alarak dilimizi, kültürümüzü öğretmek, Türk bayrağını dalgalandırmak, dünyanın dört bir yanına gitmek için yola çıktığını anlatan Saim Orhan, "Biz üzerimize düşeni yapmazsak birileri gelip boşluğu doldurur." uyarısında bulundu.

Saim Orhan, program için gittikleri Zambiya'dan yeni döndüklerini ve Zambiya Cumhurbaşkanı ile röportaj yaptıkları bilgisini verdi. Zambiya Cumhurbaşkanı'nın röportaj sırasında kendilerine, 'Türk koleji açılmadan önce Türkleri bilmezdik ve tanımazdık' dediğini anlatan Orhan, cumhurbaşkanıyla aralarında geçen diyaloğu aktardı. Türk kolejini tanıdıktan sonra Türkiye'ye gitmek isteyen Zambiya Cumhurbaşkanı'nın, 'Az gelişmiş ülkede ne yapacaksın. İlla bir yere gitmek istiyorsan İngiltere,Fransagibi gelişmiş ülkelere git' şeklinde eleştirildiğini anlattığını ifade eden Orhan, Türkiye'nin tanınmadığı için Afrika'nın nazarında bile az gelişmiş ülke olarak görüldüğünü belirtti. Orhan, Zambiya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyaretinin ardından düşüncelerini, "Cumhurbaşkanızla görüştüm ve hemen arkadaş olduk. Ülkenizin o sıcaklığı samimiyetine hayran oldum. Müslüman bir ülkenin gelişmiş ve modern bir ülke olduğunu düşünemiyorduk.' sözleriyle paylaştığını anlattı. Gittiği ülkelerde sık sık ecdadın bıraktığı izlerle de karşılaştığını ve Türk olduğunu öğrenen bazı kişilerin, 'Biz sizi tarih kitaplarında kalmış zannediyorduk' tepkisini verdiklerini dile getiren Orhan, bu durumun Türk insanının gayretiyle tekrar düzeltilebileceğinin altını çizdi. Programın sonunda, ÇİSİAD Başkanı Aziz Eroğlu, 2011 Evliye Çelebi ödülüne layık görülen Ayna programı sunucusu Saim Orhan'a plaket verdi. Orhan da, programa sponsor olanlara plaketlerini taktim ederek İzmirlilerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

1 yorum:

  1. lütfen bu proğramın sidisini istiyorum nasıl ulaşırım.

    YanıtlaSil