20 Eylül 2011 Salı

Ayna, Arap Emirlikleri'nde...





Ayna bu hafta petrol ve doÄŸalgaz zengini bir ülkeye gidiyor. 7 farklı emirlikten oluÅŸan BirleÅŸik Arap Emirlikleri’ni bizimle gezmek ister misiniz?

Abu Dhabi, Dubai, Ajman, Fujayrah, Sharjah, Um al Qaywayn ve Ra’s Al Khaymah emirliklerin isimleri. Ãœlkenin baÅŸkenti Abu Dhabi. Bu ÅŸehir modern mimarisi ve gökdelenleriyle ünlü.

Dünyanın en pahalı otelini geziyoruz.
Abu Dhabi’de Emirates Palace dünyanın en lüks oteli. Kral dairesinin 1 gecelik fiyatı 35 bin Dolar. Oteldeki en ucuz odanın fiyatıysa geceliÄŸi 450 – 500 EURO arasında deÄŸiÅŸiyor. Yapımı sırasında hiç bir masraftan kaçınılmamış. Her haliyle sarayı andıran bu otel her yıl çok sayıda yabancı misafiri ağırlıyor.

Hiç şahin hastanesi olur mu?
BaÅŸkentte sadece ÅŸahinlere hizmet veren bir hastane var. Ä°ÅŸte biz bu dünyanın en büyük ÅŸahin hastanesini geziyoruz. BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nde ÅŸahin çok önemli. Åžahinlerin ayrı bir önemi var. O kadar ki bu ülkedeki ÅŸahinlerin pasaportu bile var. Bu hastaneye getirilen ÅŸahinlerin tetkikleri yapılıyor. Bayıltılan hayvanın vücudu en ince ayrıntısına kadar kontrolden geçiriliyor. Gerek görülürse endoskopi ve ameliyat yapılıyor. Yani ÅŸahinler iyi bir bakımdan geçiriliyorlar burada. Hatta o kadar ki tırnak ve gaga bakımları bile yapılıyor.

Al-Ayn çölün ortasında bir vaha.
BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin 4. büyük ÅŸehri Al-Ayn’a geldik. Al-Ayn çölün ortasında o kadar yeÅŸil bir yer ki “Körfezin bahçe ÅŸehri” diyorlar buraya. Åžehirde hurma bahçelerini, sıcak su kaynaklarını ve deve pazarını geziyoruz. Yükseltisi 1350 m olan Hafeet dağının zirvesine çıktığımızda ise Umman’ın Buraini ÅŸehri bile ayaklarımızın altında.

Bu mecliste çaylar bedava.
BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin Al-Ayn ÅŸehrinden ayrılıyor ve Dubai’ye geliyoruz. AkÅŸamüzeri dolaşırken bir meclise rastladık. Bu meclise gelen herkese çaylar bedava. Çayın yanında hurma da ikram ediyorlar. Biz de akÅŸam üzeri Dubai’de sokaÄŸa kurulan mecliste ikram edilen kahvemizi yudumluyor, hurmamızı yiyoruz.

Böyle bir ışık gösterisi daha önce hiç seyretmemiştiniz.
Dünyanın en yüksek binası Burç Halife’nin hemen yanı başındaki havuzda her akÅŸam belli saat aralıklarında müzik eÅŸliÄŸinde su gösterisi yapılıyor. Gösteriyi seyretmek için dev havuzun etrafına yerli ve yabancı çok sayıda insan toplanıyor. Bazen yer bulmak bile imkansız hale geliyor. Bu dev su gösterisi hakikaten hem alan büyüklüğü, hem de ortaya çıkan çok güzel ÅŸekiller ve renkler açısından dünyadaki benzerlerinden ayrılıyor. Tam bir su ve ışık ÅŸovu yapılıyor burada.




Ayna, Birleşik Arap Emirlikleri bölümüyle 24 Eylül Cumartesi 23:00'da Samanyolu TV'de.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder