18 Mayıs 2012 Cuma

Ayna Bu Hafta Nijer'de

Resim

Ayna bu hafta Niejr’den seslenecek sizlere. Birçok Afrika ülkesi gibi Nijer de eski bir Fransız sömürgesi. Kişi başına düşen 300 Dolarlık milli geliri ile burası da dünyanın en fakir ülkelerinden. Dünya 21. yüzyılı yaşarken 20. yüzyıl başları yaşanıyor bu coğrafyada.

Bir ülkeye ait yerel kültürü keşfetmek için gidilebilecek en iyi yerler şüphesiz halk pazarları. Ayna olarak biz de Nijer’de bir halk pazarına gidiyoruz. Pazar yerinde tam bir keşmekeş var. Yerlerde tavuklarını satmaya çalışanlar, motorsikletler, bisikletler, dolmuş olarak kullanılan sayısız taksi... Hepsi bir arada bu pazarda.

Nijer’de hayatın içine biraz daha girmek ve kırsal hayatı keşfetmek üzere yollara düşüyoruz. Hedefimizde bir köy var ama gidiş yolcuğumuz bile bize ülkeyle ilgili epey fikir veriyor. Kasisli toprak yollarda ilerlerken otoban gişelerini andıran bir engelle karşılaşıyoruz. Bir ağaç gölgesinde, toprak yola giriş halatla engellenmiş. Öğreniyoruz ki bu ülkede yol toprak da olsa para ödeniyor girişte. Bu para asfalt yol yapımı için kullanılacakmış.

Issız toprak yolda ilerlerken karşılaştığımız birkaç araç dışında sadece yük taşıyan eşekler görüyoruz... Ne bir benzin istasyonu ne de başka bir şey. Böyle bir yolda bozulan aracımızı Allah’tan geçen bir arabanın yardımı ile köye kadar çekebiliyoruz.

Bu meşakkatli yolculuğun sonunda köye vardığımızda hemen çocuklar sarıyor etrafımızı. Bu köyde insanlar su için her gün metrelerce derinlikte kuyulardan su çekmek zorunda. Akşam yemeği için de toplanan bitkiler saatlerce dibekte döğülerek öğütülüyor. Kerpiçten evlerinde yatacakları yatak ve birkaç yemek kabından başka bir şey yok. Ayna bu Nijer köyünden çok çarpıcı görüntülerle gelecek ekranlara.

Ayna Nijer’de dünyanın ilk dinozor mezarlığından çıkarılan devasa iskeletleri de ekrana getiriyor bu akşam. Nijer çöllerinde Agadez denen bölgede bulunan iskeletler bunlar. İlk olarak aynı bölge yakınlarından çıkarılan bir timsah iskeleti dikkatimizi çekiyor. 110 milyon yıl önce yaşamış bu timsah 12 metre uzunluğunda ve yaşadığı dönemde 8 ton ağırlığında bir timsahmış. Çene genişliği bile bir insan boyunun yarısı kadar olan bu timsah şu haliyle bile çok ürkütücü görünüyor.

Müzede yine 130 milyon yıllık devasa dinozor iskeletleri sergileniyor.

Ayna’da ayrıca müzenin içinde bulunduğu geniş park içindeki yerel el sanatları atölyelerini görme şansı bulacaksınız. Diğer Afrika ülkelerinde olduğu gibi Nijer’de de ağaç oymacılığı, bronz ve gümüş üzerine işçilik, çömlekçilik ve el okumaları çok yaygın.




Ayna - Nijer bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Nijer Bölümü

Ayna, "Nijer" Bölümü ile 19 Mayıs 2012 Cumartesi 23:00'da Samanyolu TV & Küre TV'de...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder