4 Mayıs 2012 Cuma

Ayna - Suudi Arabistan'da

Ayna olarak bu hafta sizlerle güzel bir tur yapacağız Suudi Arabistan’da.

Resim

Suudi Arabistan’da farklı farklı kabileler var ve her kabilenin de kendine has özellikleri var. 15 civarında büyük kabile var ülkede.

Cenadriye Festivali ülkenin en büyük festivallerinden. Kral ve Kraliyet ailesinin de katıldığı törenler çok renkli gösterilere sahne oluyor. Ardha dansı festivalin en ilgi çeken anlarından birisi. Bu dansta kraliyet ailesi üyeleri de bizzat kendileri dansa katılıyorlar. Yaklaşık 2 bin devenin katıldığı dünyanın en büyük deve yarışlarından birisi yapılıyor bu festivalde. 30 bin civarında insan yarışları nefeslerini tutarak seyrediyorlar. Yarışların birincilerine ise hem para hem de çok pahalı hediyeler veriliyor.

Arap atları dünyada oldukça meşhur. Necd bölgesinde yetişen ve çöl şartlarında yaşamaya uyumlu bu mükemmel atlara Suud vatandaşları çok düşkünler. Suudiler bu atları ülkelerinin en değerli hazineleri arasında görüyorlar. Safkan Arap atları güzel görünüşleri, dayanıklılığı, zekası, hızı, savaş anındaki cesaretleri ve sadakatleriyle nam salmışlar tüm dünyaya. Bu Arap atlarına değer biçilmekte zorlanılıyor.

Bir kabilenin geleneksel bir düğün törenindeyiz şimdide. Misafirlere ilk önce Arap kahvesi sunuluyor. Ardından yemeğe geçiliyor. Tepsilerin üzeri sebzeli pilav ve et dolu. Tam bir ziyafet bu. Yemekler de elle yeniliyor. Çok rahat bir şekilde herkes elini daldırıyor tepsiye. Pilavı da eti de elleriyle afiyetle yiyorlar. Bu onlar için çok sıradan bir durum.

Suudi Arabistan'ın kuzeyinde Hz. alih Peygamber döneminden kalma kalıntılar var. Adına da Madain Salih yani Hz. Salih Peygamber'in şehirleri deniliyor. Kalıntılar o kadar eski ki tarihi, M.Ö 3000 senesine kadar gidiyor. Buralar tarihte Semud Kavminin yaşadığı topraklar... Bugün Madain Salih Suudi Arabistan'ın önemli turistik noktalarından. Ülkenin gizli hazinesi olarak adlandırılıyor. 1972 yılından beri Arkeolojik alan olarak bölge koruma altına alınmış durumda. Bu bölge aynı zamanda Unesco'nun Dünya Kültür Mirası Listesinde.

Suudi Arabistan’daki restoranlarda ailelerin ve erkeklerin ayrı ayrı yemek yiyebileceği iki bölüm var. Ayna olarak Cidde’de çok meşhur olan bir Türk lokantasına gidiyoruz. Bu renkli görüntüler ve daha fazlası için cumartesi saat 23:00’da Ayna’da buluşalım.




Ayna - Suudi Arabistan bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna Suudi Arabistan bölümüyle Cumartesi Samanyolu TV'de...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder