10 Mayıs 2012 Perşembe

Ayna Cidde

Ayna bu hafta Suudi Arabistan’ın Riyad’tan sonra 2. büyük şehri Cidde’de. Kızıldeniz kıyısına kurulu bu modern şehri birlikte geziyoruz.

Resim

Cidde’de döner kavşakların ayrı bir önemi var.

Bu şehirde döner kavşaklar oldukça yaygın. Her döner kavşakta ayrı bir şekil var. Gemi, yumruk, pergel ve bisiklet şeklinde olanlar bizim gördüklerimizden sadece bazıları. Bu kavşakların bu ülkede yaşayanlar için ayrı bir önemi var.. Çünkü adres tariflerinde bu kavşaklar çok işe yarıyorlar.

Sük'us Semek'te yani balık pazarındayız.

Farklı türlerde onlarca balığı sizler için görüntülüyoruz. Kırmızı renkteki balık türü Arapların en çok sevdiklerinden. Bu balığın kilosu 125 TL yapıyor.

Suudi Arabistan’da hafta sonu tatili Perşembe ve Cuma günleri. 

Suudi Arabistan vatandaşları hafta sonu tatillerini ya deniz kenarlarında ya da istiraha adını verdikleri mekanlarda geçiriyorlar. Deniz kenarı özellikle hafta sonları cıvıl cıvıl. Obhur isimli bu semtte tekne turları yapılıyor. Yerli ve yabancılar bu tekne turlarından çok istifade ediyorlar. Haliç tekne ve jet skilerle dolu. Arap gençler kamerayı görünce coşuyor ve şov yapmaya başlıyorlar. 

120 civarında farklı hurma türü var.

Cidde’de hurma ve hurmadan yapılma ürünlerin satıldığı bir lüks hurma dükkanına giriyoruz. Birbirinden farklı hurma çeşitleri tezgahlara dizilmiş. Hurmadan yapılma çeşit çeşit kurabiyeler de ilgimizi çekiyor. Suudi Arabistan’da hurmanın dondurmasını bile yapmışlar.

Suud giysisini giyince tam bir Suudluya benzedik.

Suud elbiselerinin satıldığı bir mağazaya geliyoruz şimdide. Suud elbisesi bu ülkede devlet kurumları çalışanları için resmi bir kıyafet. Memurlar başka bir giysi ile işyerlerine gelemiyorlar. Suudlular özel günlerde ve bayramlarda elbiselerinin üzerine mışlah giyiyorlar. Mışlahın fiyatı 1700 Riyal. Türk parasıyla 850 Lira. Fiyatının yüksek oluşu hem kumaşın kalitesi hem de önündeki işlemeleri ile ilgili. İşleme ne kadar çok ve ne kadar kaliteli olursa fiyatı artıyor. 2000 Riyal ve üzeri fiyatlara satılan mışlahların olduğunu öğreniyoruz.

Kilosu 100 bin TL olan ağaç kabukları.

Bu ülkede koku dükkanları çok yaygın. Çok farklı çeşitte kokular var tezgahlarda. Bizim ilgimizi ağaç kabukları çekiyor. Suudların en çok rağbet ettiği koku olan ud bu ağaç kabuklarından elde ediliyor. Ancak bir ağaç kabuğu deyip geçmeyin. Bu ağaç kabuğunun kilosu 200 bin Suudi Arabistan Riyali. Yani 100 bin Türk Lirası. Hindistan’dan getirilen ağaç kabuklarından farklı ud kokuları elde ediliyor. Biz de sizler için kokuları deniyoruz. Eğer siz de 12,5 gramlık bir ud kokusunu almak isterseniz 4 bin TL’yi gözden çıkarmak zorundasınız.




Ayna - Cidde bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Cidde Bölümü

Saim Orhan'ın sunduğu Ayna programı, Cidde bölümüyle 12 Mayıs Cumartesi günü saat 23:00'da Samanyolu'nda...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder