2 Mayıs 2009 Cumartesi

AYNA ŞİLİ'DE 2. BÖLÜM

Ayna’nın Güney Amerika ülkesi Şili’deki yolculuğu tüm hızıyla devam ediyor.
Devlet Başkanlığı Sarayı önünde muhafız alayının nöbet değişim törenine şahit oluyoruz. Yaklaşık 1 asırdan beri devam etmekte olan saray muhafızlarının değişim seremonisi 48 saatte bir olmak üzere sabah saat 10’da başlıyor. Özellikle turistlerin ilgisi çok büyük bu törene.
Başkent Santiago’ya 170 km uzaklıktaki bir yerleşim birimine gidiyoruz. Şilili kovboyların turnuvasını seyrediyoruz. Kovboylar, atlarının arasında koşturdukları boğayı tam yumuşak alana geldiklerinde sıkıştırıp 4 ayakları üzerinde zıplatmaya çalışıyorlar. Böylece puan kazanmış oluyorlar. Şili’de futboldan sonra en meşhur spor Şili rodeosu. O kadar ki son 5 yıldır bayanlar da turnuvalara katılıyorlar.

Şili çok güzel sahillere sahip. Ancak Güney kutbuna yakınlığından dolayı Büyük Okyanusun suyu buralarda oldukça soğuk. Sahil boyu aracımızla ilerlerken yol kenarındaki anıtlar dikkatimizi çekiyor. Bu anıtlar trafik kazalarında ölenlerin anısına yapılmış.
Sıradaki durağımız Santiago’ya 100 km uzaklıktaki Valparaiso şehri oluyor. Valparaiso limanı Şili’nin en önemli limanı. Şili’nin ithalatında ve ihracatında önemli bir yere sahip Yılın her günü limandaki hareketlilik sürüp gidiyor.
Santiago’ya geri dönüyoruz. Çok katlı bir mezarlığı geziyoruz. Şilililer toprağa gömülmek yerine çok katlı mezarlara gömülmek istiyorlar. Tabutlar bu çok katlı mezarlara yerleştirildikten sonra mermerle kapatılıyor. Mezarlar istenilen süreye göre kiralanıyor. Kiralama süresi bittikten sonra da kemikler toprağa gömülüyor. Her taraf beton yığını bu mezarlıkta.
Lapis Lazuli yani mavi taş Dünya’da sadece Afganistan ve Şili’de çıkan bir taş türü. Bu değerli taştan çok farklı takılar yapmış Şilililer. Takıların fiyatları 20 Dolardan başlayıp 2000 Dolara kadar çıkıyor.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında çok sayıda Osmanlı vatandaşı Güney Amerika’ya göç etmiş. Odette Kazakiye Hirmas Hanım ile tanışıyoruz. Osmanlı vatandaşı büyük dedesi 1. Dünya Savaşından hemen önce gelip bu topraklara yerleşmiş. Pedro Abdullah Mustafa Beyin babası da Osmanlı Devleti zamanında Şili’ye yerleşenlerden.

Ayna Şili'nin 2. bölümüyle 2 Mayıs Cumartesi akşamı 22.45'te Samanyolu'nda,iyi seyirler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder