7 Şubat 2011 Pazartesi

İstanbul Yolundaki Kayu'yu Anlama Rehberi

Henüz dört yaşında ama çocuklar ona bayılıyor. Çizgi filmi reytinglerde üst sıralarda yer alıyor, tiyatro oyunu büyük ilgi görüyor, ürünleri yok satıyor. Süper kahramanların pabucunu dama atan Kayu’yu anne babalar da çok seviyor

Küçük çocukların son dönemdeki sevgilisi Caillou (Kayu) adlı bir oğlan çocuğu. Dört yaşındaki bu sevimli miniği tanımayan çocuk hatta anne baba yok gibi... Kayu aslında bir çizgi film karakteri. 1987 yılında yazar Christine L’Heureux ve çizer Helene Desputaux’un kitaplarından televizyona uyarlanmış. Kayu’nun insanlarla ilişkilerini, günlük yaşamını konu alan bu çizgi film Türkiye ve tüm dünyada izlenme rekorları kırıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bile “Torunlarım da Kayu izliyor” diyerek bu sevimli kahramana dikkat çekmişti.

KIYAFETLERİ HEP AYNI

Kayu her zaman kırmızı yakalı bir tişört ve mavi bir şort giyiyor, sarı çorapları ve kırmızı ayakkabıları da hiç değişmiyor. Uysal, terbiyeli, insanlarla iyi geçinen Kayu, sekreterlik yapan annesi Doris, babası Boris ve başına olmadık işler açan kız kardeşi Rosie, kedisi Gilbert, büyükannesi, büyükbabası ve arkadaşlarıyla mutlu bir hayat sürüyor. Aslında Kayu çocukları eğitirken aileleri de eğitiyor. Anne babalara problemler karşısında çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğini gösteriyor.

Kanada yapımı Kayu’nun saçının olmaması lösemili çocuklara moral vermek için yapıldığını düşündürse de yapımcılar “Kayu karakterinin yaşı, kitapta daha küçük ve bebeklerin saçları gür olmaz. Dizide de aslı bozulmadı ve bu yüzden yaşı büyümesine karşın karakter, televizyona saçsız olarak aktarıldı” diyor.

Kayu’nun adına pek çoğumuz aşinayız. Hatta 2-7 yaşları arasında çocuğu olanlar bu karakteri ezbere biliyor. Tıpkı benim gibi... İki buçuk yaşındaki kızım Kayra tam bir Kayu hayranı. Onu pürdikkat seyrettiği yetmiyormuş gibi çizgi filmdeki diğer karakterleri de ezbere biliyor. Ne zaman alışverişe çıksak mutlaka Kayu’ya ait bir oyuncak, kitap ya da kıyafet alıyoruz! Evimizde boya kalemlerinden kitaplarına, oyuncaklarından masa-sandalyesine kadar her türlü eşyası var.

LİSANSLI ÜRÜNLERİ ÇOK

Her yerde Kayu’nun lisanslı battaniyelerini, oyuncaklarını, kıyafetlerini, ayakkabılarını, perdelerini, kırtasiye malzemelerini, yatak odası ve kahvaltı takımları gibi pek çok ürününü görmek mümkün. Birçok tanınan marka da Kayu’nun ürünlerini satmak için sıraya girmiş durumda. Hatta Kayu ile ilgili tiyatro, alışveriş merkezlerindeki gösteriler de gündemde. Öyle ki fenomen haline gelen Kayu, Reklamverenler Derneği’nin en çok reklam verilen ekran karakteri listesinde de üst sıralarda yerini aldı. Birçok gazete karakterin ürünlerini kuponla ya da ücretsiz dağıtmaya başladı.

İstanbul’a geliyor

Kayu 11 Şubat’a kadar Ataköy A Plus Alışveriş Merkezi’nde çocuklarla buluşuyor. Çocukların Kayu maskotlarıyla eğlenip şarkı söyleyeceği şenlikte, eğlenceli yarışmalar ve etkinlikler de olacak.

Anneler, babalar, teyzeler, halalar! Duyduk duymadık demeyin! Kayu artık sadece televizyonda değil sahnelerde de boy gösteriyor. Türkiye’de sahne ve gösteri hakları Keşif Yapım ve Organizasyon tarafından alınan Kayu, müzikli tiyatro, maskot animasyonu, kukla gösterisi, gölge tiyatrosu, Caillou Orkestrası gibi etkinliklerle çocuklarla buluşacak.

Başkent Tiyatrosu oyuncularından oluşan Ku-Ka Derneği tarafından sahnelenen bu oyunlar gittikleri her şehirde büyük ilgi görüyor. Başkent Tiyatrosu oyuncularından Eyüp Ercan “Oyunlarımızı Kayu çizgi filmiyle aynı formattan yola çıkarak hazırlıyoruz. İki aydır sergilediğimiz oyunlarda çocuklar televizyonda nasıl izliyorlarsa kahramanlarını bizde de öyle görüyor” diyor.

Kayu gösterilerinin tarihleri şöyle: 8-9 Şubat İstanbul Bahçelievler Kültür Merkezi, 10-11 Şubat İstanbul Yenibosna İhlas Kültür Merkezi, 12-13 Şubat İstanbul Başakşehir Çınar Kongre Merkezi, 27 Şubat Bursa Tayyare Kültür Merkezi, 28 Şubat Karadeniz Ereğli, 1 Mart Zonguldak, 2 Mart Karabük, 5 Mart Şanlıurfa, 6 Mart Kahramanmaraş, 11-12-13 Mart Adana Seyhan Kültür Merkezi.

Çocuklar onun gibi konuşmaya başladı

KAYU çizgi filmi çocuk kanalı Yumurcak TV’de yayımlanıyor. Üç yıl önce Kayu’nun yayın hakkını alan kanalın Genel Yayın Yönetmeni Meryem Akbal, çocukların seveceği çizgi filmlerin çok hareketli olması gerektiği yönünde düşüncenin Kayu ile değiştiğini anlatıyor: ”Çocuklar sakin ve sade bir hayat içinde kendilerini daha iyi ifade edebiliyor, karakterle bağ kuruyorlar. Ebeveynler çocuklarının Kayu gibi konuştuğunu fark ediyor. Pek çok farklı kurumdan, öğretmen ve pedagogdan Kayu’nun çocukların dil gelişimine katkıda bulunduğuna dair geri dönüşler alıyoruz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder