20 Nisan 2011 Çarşamba

Ayna Bu Hafta Kuzey Irak'ta

Resim


Ayna bu akşam sizlere sınır komşumuz Kuzey Irak’tan seslenecek.

Kuzey Irak bugünlerde sanılanın aksine güvenli bir bölge. Bombalamalar, suikastlar yok denecek kadar az. 

Üretim neredeyse hiç yok Kuzey Irak’ta. Pazarlar Türk mallarıyla dolu. Türk televizyon kanalları en çok seyredilen kanallar arasında.

Erbil şehrindeyiz. Bir buçuk milyonluk nüfusa sahip Erbil, Kürt ve Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bir şehir.

Ülkede sık sık elektrik kesintisi olduğu için bol miktarda ütücüye rastlıyoruz. Jeneratörleri olan ütücüler elektriği olmayan halka hizmet veriyor.

Erbil sokaklarında en sık rastlayabileceğiniz bir başka şey de tezgahlarında deste deste parayla seyyar döviz bürosu hizmeti veren insanlar. Binlerce dolar para caddenin ortasındaki tezgahlarda duruyor. Ne el süren var, ne de kapkaç yapan.

Birçok Arap ülkesinde gördüğümüz meyve suyu dükkanları yine bütün cazibesiyle burada da yerini almış.

Erbil’de sokaklar, caddeler araba kaynıyor ama benzin istasyonları bomboş. Bu şehirde devletin resmi araçlarına benzin veren istasyonların dışındaki tüm istasyonlar kapalı. Petrol ülkesi Irak’ta benzin karaborsada.

Kerkük şehrine geliyoruz. Saddam’ın ordusunun kaldığı yerlerden bir tanesindeyiz. 2003 yılına kadar Saddam ordusu burayı kullanmış. Amerikalıların burayı bombalamaların ardından, bir dönem askerlerin cirit attığı bu kale gibi mekanda bugün in cin top oynuyor. Her yerde kurşun izleri, şarapnel izleri, bomba izleri var...

Kerkük şehir pazarı kalenin dibinde kurulu. Pazarda yok yok. Her taraf Türk mallarıyla dolu. Kasetçilerde Türkçe şarkılar duyuluyor. 

Saddam’ın tanklarından birisindeyiz. Tabi bu tankların bugün tank denecek hali kalmamış. Saddam ordusunda kullanmış bu tankları. Şimdi ise atıl vaziyette sergilenmiş durumdalar.







Ayna - Kuzey Irak bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.


Ayna - Kuzey Irak Bölümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder