16 Eylül 2009 Çarşamba

EVLİLİK İÇİN "İKİ ALYANS" YETMİYOR

Evlilik programlarına farklı bir bakış açısı getiren ve toplumun sorunlarını çözmeye yönelik yayınlara imza atan Samanyolu Televizyonu, 'İki Alyans' programı ile seyircisinin beğenisini kazanıyor.

Cumartesi akşamları yayınlanan programda evlilik aşamasına gelen gençlerin, aileleriyle ve kendileriyle ilgili yaşadığı sıkıntılar irdeleniyor. Çekimleri bir drama şeklinde gerçekleştirilen İki Alyans'ın aile danışmanı gerçek hayatta da aynı vazifeyi üstlenen Efkan Yeşildağ.

Programın konuları hepimizin yaşadığı ve basında sıklıkla gündeme gelen olaylardan oluşuyor. Yaş farkı, ekonomik durum, kültürel uyuşmazlık, akraba evliliği, internet evliliği, kaçarak evlenme vs... Kurgusu, oyuncu seçimi, sürükleyici senaryosu ve Yücel Arzen'in 'İki Alyans' bestesi Efkan Yeşildağ'ın yorumu ile büyük bir uyum içerisinde.

Evlenmek isteyen gençler Yeşildağ'ın kapısını, 'annemizi babamızı biz ikna edemedik, siz eder misiniz?' dileğiyle, ebeveynler ise 'ben bu çocuğa laf anlatamadım, siz anlatıverin' anlayışı ile çalıyor. Karşılıklı olarak bireyleri dinleyen Efkan Bey, tarafları daha iyi tanımak için çifte ayrı ayrı kişilik testi yapıyor. Çıkan sonuçları olayların seyrine göre yorumlayıp aileleriyle paylaşıyor.

Yeşildağ'ın olaylar karşısında yaptığı yorum diğer meslektaşlarından biraz farklı, seyirciler de zaten onun bu özgün tarafını beğeniyor. O da bir aile danışmanı olmaktan ziyade bir rehber, bir yol gösterici sıfatıyla programdaki yerini aldığını söylüyor. Şu ana kadar gerçekleşen hiçbir programda 'bu evlilik olmaz' ya da 'bu evlilik olabilir' anlayışı sergilememiş. Ama gerçek hayatta insanlar ondan hep bunu beklemiş, zira kimse kendi verdiği kararın sorumluluğunu almak istemiyormuş!

Evlenmeye karar veren çiftlerin her açıdan (zihnen, bedenen, aile onayı alınarak ve ekonomik olarak) hazır olmaları gerekiyor. Çünkü boşanmaların en önemli sebeplerinden biri evliliğe tam olarak hazırlanmadan karar verilmesi. Genellikle duygusal alınan evlilik kararları, ciddî beklentiler işin içine girince hüsranla sonuçlanabiliyor. Evliliklerin bir kısmı duygusal, bir kısmı da menfaat ekseni üzerine kurgulanıyor. Yeşildağ'a göre duygusuz bir evlilik yürümez ama mantıksız bir evlilik de olmaz. Dolayısıyla 'İki Alyans' her konuda denklik olması gerektiğini vurguluyor.

Programın sonunda herkes kendi payına düşeni alıyor. Gençler anne ve babalarının deneyimlerinden faydalanmaları gerektiğinin, ebeveynler ise çocuklarının artık büyüdüğü ve sorumluluk almaları gerektiğinin farkına varıyor.

İlk programlarda tebrik telefonları ve mesajları gelirken şimdilerde program daha çok yardım istekleriyle aranıyor. 'Oğlum şöyle bir kızla evlenmek istiyor, bu konuyu da işler misiniz?' gibi isteklerde bulunuluyor. Ama Efkan Yeşildağ'a göre her şeye rağmen dünyada aile yapısı en sağlam ülke biziz. Aile hayatı iyi olan bir toplum da yıkılmaz ve bütün sorunların üstesinden gelebilir. d.cihan@zaman.com.tr

***

Halis Toprak olayını da işlediler

Bilindiği gibi çok yaşlı bir erkek ile genç bir kızın evlenmesinde ne yasalarda ne de dinimizde bir mani yok. Ancak evlilik sadece kişileri değil, aileleri ve toplumu da ilgilendiriyor. Yeşildağ'a göre aile meseleleri hem sosyolojik hem de psikolojik bir hadise. Evrensel normlarla bunu çözmeye kalkarsak yanlış yapmış oluruz. Dolayısıyla Halis Toprak ve 17 yaşındaki eşinin evliliğine bakıldığında, 50 yaş gibi ciddî bir anlayış ve nesil farkı var. İnsanlar çocuklarını bile anlamakta güçlük çekerken, torunu yaşındaki bir gençle evlendiği takdirde çocuğuna gösterdiği merhameti, şefkati ve hoşgörüyü acaba eş olarak seçtiği insana gösterebilecek mi? İşte program olaya bu pencereden yaklaştı.

***

Evlenecek çiftlere öneriler

Anne ve babalar çocuklarının kendi gençliklerindeki şartlarda evliliklerinin gerçekleşmesini istiyor, bu yanlış. Aynı şekilde gençler de sanki hiç geleneği, göreneği yokmuş gibi sadece kendi istekleri doğrultusunda bir evlilik yapmak istiyor, bu da yanlış. Sağlıklı bir evlilik kurulabilmesi için her şeyin denge içerisinde gerçekleşmesi gerekir.

Evliliğini anne-babasının isteği üzerine yapmış bir genç, ileride yaşayacağı en küçük problemde bile hiçbir sorumluluk almıyor ve rahatlıkla bitirme aşamasına gelebiliyor.

Gençler aynı okulda, aynı işyerinde üç-beş gün gördükleri kişilerle evlilik kararı alabiliyor. Bu tamamen duygusal ve fiziksel bir karardır. Oysa evliliklerde en önemli husus duygu-mantık denkliğidir.

Biz aile danışmanları, insanların problemlerini çözmüyoruz, çözmelerine yardımcı oluyoruz. Çünkü her birey kendi sorunlarını çözecek güç ve kudrete sahiptir, şayet hasta değilse..

İki Alyans

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder