16 Eylül 2009 Çarşamba

KIRIK MIZRAP BESTELERİ İSTANBUL'DAYDI


M.Fethullah Gülen Hocaefendi'nin şiirlerinin bestecisi TRT İzmir Radyosu ses sanatçısı Reşit Muhtar, önceki akşam Çemberlitaş Fırat Kültür Merkezi'nde bir konser verdi.

On dokuz yıl aradan sonra İstanbul'da sevenleri ile buluşan sanatçı, ilk eserini Yamanlar Koleji'nin mezuniyet töreninde okuduğunu anlattı. Muhtar, Fethullah Gülen'in bestelerini çok beğendiğini ve daha sonra kaset yapılmasını teklif ettiğini belirterek, "Biz de bestelenen şiir sayısını on üçe çıkararak kaset haline getirdik. Eserlerin bestelenme sürecinde sürekli Hocaefendi'nin yanına gelerek, parçaları ona sunardık. Hocaefendi, getirdiğimiz parçaları odasında dinleyip dışarı çıkardı. Eğer gözleri yaşlıysa türküleri beğendiğini anlardık." dedi.

Sunuculuğunu STV Haber programcılarından Mesut Baran'ın yaptığı konsere ilgi oldukça büyüktü. Konserde seyircilerin çoğunluğunun gençlerden oluşması dikkat çekiciydi. Reşit Muhtar, konserin ilk bölümünde aralarından Akıncı Türküsü, Işık Adam, Hiç, Bayram Sevinci, Belirdi Bir Kıratlı gibi parçaların da yer aldığı Kırık Mızrap'tan bestelenmiş 14 eserini seslendirdi. Konserin ikinci bölümünde Ben Bir Yakup İdim, Ah Nice Bir Uyursun, Canım Kurban Olsun Senin Yoluna, Serveri Ser Bülendimiz gibi klasik ilahileri okudu. Muhtar, parça aralarında kendi hatıralarından söz ederken, bu bestelerle büyüyen izleyicileri farklı bir iklime götürdü.

Reşit Muhtar, konserin ardından piyano eşliğinde Yemen Türküsü'nü seslendirdi. İki buçuk saat süren konserin sonunda seyircilerin sorularını cevaplayan sanatçı, bir hayranının "3. Kırık Mızrap albümünü çıkarmayı düşünmüyor musunuz?" sorusu üzerine 20 Kırık Mızrap şiirinin daha bestesinin hazır olduğunu söyledi.

1956 yılında Kilis'te dünyaya gelen Reşit Muhtar, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik bölümünü bitirdi. On yıl boyunca çeşitli okullarda müzik öğretmenliği yaptı. 1987'den itibaren Celal Bayar ve Ege üniversitelerinde repertuar ve ses eğitimi derslerine girdi. 1987 yılında TRT'nin açmış olduğu yetişmiş ses sanatçısı sınavını kazanarak TRT İzmir Radyosu'nda göreve başladı. Halen bu görevi sürdüren Muhtar, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin 'Kırık Mızrap' kitabındaki şiirlerini besteleyerek 1992 yılında aynı adla bir kaset çıkardı. İSTANBUL ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder