2 Kasım 2009 Pazartesi

DÜNYA, TÜRKİYE'Yİ KONUŞUYOR

Botswana, Gambiya, Madagaskar, Maritius, Tuva, Buryat Hakasya ve adını dahi duymadığımız yüzlerce ülkeyi gezen Ayna'nın sunucusu Saim Orhan, Türk dış politikasındaki değişimin yansımalarını en iyi bilenlerden...

Kat ettiği 545.540 km yol ile dünya çevresini 14 kez turlayan Orhan, gittiği her yerde el üstünde tutuluyor. Bunu ise sınır geçişlerinde yaşadıkları, ülke turlarında başından geçenler ve yaptığı röportajlar ile test etme imkânı bulmuş... Yıllar öncesiyle bugünü karşılaştıran Orhan, "Önceleri çok dikkat çekilmezdi. Ama şimdi çok farklı. Nereye gidersek gidelim bunu açık şekilde görüyoruz. Özellikle Arap dünyası ve Körfez ülkelerinde çok bariz hissediliyor Türkiye sevgisi. Herkes Türkiye'nin politikalarını konuşuyor. İnsanlar memnun. Dünya saygıyla bakıyor. Türkiye'nin bir dönem tarihte oynadığı role benzer bir rolü oynadığına inanmaya başlamışlar bile..." diyor. Bu akşam ekrana gelecek olan Sırbistan bölümü ile ilgili de önemli bilgiler veriyor. İki bölüm halinde ekrana gelecek Sırbistan'ın Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinde Türkiye'yi aratmayan görüntüler yer alıyor. 100 yıl sonra bir Türk dışişleri bakanı hem de Sırbistan dışişleri bakanı ile gezmiş bölgeyi. Bölge halkı çok memnun kalmış bu geziden. 'Türkiye' denince akan sular duruyormuş burada. Günlerce süren çekimlerde de insanların sevgi gösterilerini izlemek mümkün. Sırbistan'dan ayakta kalan Osmanlı eserleri, turistik bölgelerdeki Türkçe isimleri olan kale kapıları, mimarisi camiye benzeyen Aziz Sava Kilisesi ziyaret edilecek yerler arasında. Belgrad'da Sırp bir aileye akşam yemeğine davetli olan Ayna ekibini bekleyen sürpriz ise 'bu kadar da olmaz' dedirtecek cinsten.

Aldığı sayısız ödüllerle Türki-ye'nin en çok izlenen yerli belgeseli unvanını elinde bulunduran Ayna'nın Avrupa'daki yolculuğu önümüzdeki haftalarda da devam edecek. Sırbistan'dan sonra Fransa'ya gidecek olan Saim Orhan ilk olarak Paris'i ekrana taşırken, 2. bölümde Güney Fransa'yı ekrana getirecek.

ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder