17 Ağustos 2011 Çarşamba

Ayna Bu Hafta Sırbistan'ın Sancak Bölgesinden Sesleniyor Sizlere

Sancak 1912’ye kadar Osmanlı’ya bağlı kaldı. Sancak bölgesinin en büyük şehri Yeni Pazar’ı geziyoruz. Dükkanlarında Türkçe yazan tabelalar, sokaklarında Türkçe konuşan insanlar görüyoruz. Bu şehrin nüfusu 125 bin ve nüfusunun %80’i Boşnak Müslüman.

Yeni Pazar sokaklarını dolaşırken ilginç bir isme rastladık. 
Yeni Pazar’da Boluspor’un eski kalecisi Halitovic ile karşılaşıyoruz. Türkiye’de 5 yıl kalan Halitovic hala Türkiye’yi özlüyor. Sokaklarda dolaşmaya devam ediyoruz ve kısa zaman içerisinde bile Türkçemizi konuşan çok sayıda Sancaklıya rastlıyoruz.

Yeni Pazar’ın ayakta kalan en eski camisi Leylek Camii ya da diğer adıyla Silahtar Ahmet Bey Camii.
Rivayetlere göre Fatih Sultan Mehmet Han bu camide namaz kılmış ve buradan fetihlerine devam etmiş. Silahtar Ahmet Bey Caminin mimarisi, Osmanlı’nın ilk dönem cami mimarisini andırıyor ve Bursa ekolünün izlerini taşıyor. Cami kapısı alçak girişli yapılmış ki girenler başlarını eğip tevazu içerisinde Allahın huzurunda el pençe divan dursunlar. 

Boşnak bir ilahi grubu Türkçe ilahi söyleyebilir mi?
Sancakta İsa Bey ilahi grubuyla beraberiz. Ayna’ya özel Boşnakça, Türkçe, İngilizce ve Arapça ilahiler sunuyorlar. Büyük bir zevkle dinliyoruz onları. İsa Bey ilahi grubunun Sancak’ta en iyi iki ilahi grubundan birisi olduğunu öğreniyoruz.

1300 m yükseklikte iftar yemeği yiyoruz.
Yeni Pazar yakınlarındaki Peşter yaylasına tırmanıyoruz. Cerekare köyünde Yaşareviç ailesinin iftar yemeğine davetliyiz. Güler yüzle karşılanıyoruz. Tam bir yayla sofrası bu. Bize Biryan ikram ediyorlar. Sofradaki et, yaylada beslenen hayvanın eti ve çok lezzetli. Ekmekse ev yapımı. Bardaklardaki su ise pınardan getirilmiş. Neleri var neleri yoksa sofraya getiren ve bize ikram eden bu sıcak ve samimi aileyle beraber neşe içerisinde açıyoruz iftarımızı. 

Sancak bölgesinin en genç şehri Tutin.
Yeni Pazar’dan 40 dakikalık bir kara yolculuğuyla Tutin şehrine geldik. Tutin halkının %99’u Müslüman. Tutin Kültür Merkezine gidiyoruz. Tutin Kültür Sanat topluluğu bizim için Sancak’ın farklı yörelerine ait halk oyunlarını sunuyorlar.






Ayna bu hafta Sırbistan bölümüyle Cumartesi saat 23:00'te Samanyolu TV'de sizlerle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder