23 Ağustos 2011 Salı

İmam-ı Buhari'nin Ülkesinden Bir Esinti

Resim

Ayna programı Orta Asya’nın ortalarına uzanıyor ve hiç bir denize kıyısı olmayan ülke Özbekistan’ı getiriyor ekranlara.

Ayna bu haftaki ilk durağı Hiva şehri…2 bin 500 yıldır hayatın devam ettiği u şehir zamanda bir yolculuğa çıkarıyor Ayna ekibini. Sur içinde yer alan eski şehir; adım başı yer alan tarihi eserler, müzeler, hediyelik eşya dükkanlarıyla ziyaretçilere gizemli bir dünyanın kapılarını açıyor. Her yıl 20 bin kişi bu şehrin büyüsüne kapılıp ziyaret ediyor bu toprakları.

Hiva bölgesindeki lokantalar bölgeye has şarkılar ve danslar eşliğinde yemek yeme imkanı da tanıyor, müşterilerine.

İpek yolu kenti Hiva’dan bir başka İpek Yolu kenti Buhara’ya düşüyor bu kez Ayna’nın yolu. 
Geçmişi 1127 yılına dayanan Kalan Minare, Kalan Minare’de yüzyıllardır ilim irfan yuvası olma özelliğini kaybetmeyen Mir Arap Medresesi ve sahip olduğu daha birçok tarihi eserle yine farklı bir zamanı yaşatıyor ziyaretçilere.

Ayna ekibi Buhara’da Buhara Hanlığı’nın kışlık sarayını, geleneksel el sanatlarını ve Bahauddin Nakşibendi Hazretlerinin türbesini de ekrana getiriyor.

Ayna’nın Özbekistan’daki son durağı Semerkant. Ayna’nın Semerkant turu şehrin en ünlü meydanı Registan Meydanı ile başlıyor. Meydanda çok önemli insanlar yetiştirmiş olan üç medrese bir arada bulunuyor.

Ayna’nın yolu Semerkant’ta bir halk pazarına da düşüyor. Pazarlar Özbek kültürünü tanımak için en iyi yerler.. Burada Saim Orhan Özbeklerin kullandığı kep olan doppileri deniyor, birer tablo gibi hazırlanan ekmekleri ekrana getiriyor.

Büyük hadis alimi İmam-ı Buhari’nin kabri, Uluğ Bey’in rasathanesi ve sahabe Kusem İbn-i Abbas’ın türbesi yine Ayna’da ekran gelecek konular arasında.






Ayna - Özbekistan bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.
Ayna - Özbekistan Bölümü

Dünyayı ekranlarınıza getiren program Ayna bu bölümde Özbekistan'da..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder