Yağmursuzluk, kıtlık Allah'a tevbe ve istiğfarla teveccüh edip O'na yalvarıp, yakarma zamanıdır.
Güneşin ve ayın tutulması küsuf ve hüsuf namazlarının, güneşin batması akşam namazının vakti olduğu gibi, yağmursuzluk, kıtlık da yağmur duasının, namazının vaktidir. Bela ve musibet zamanlarındaki en önemli mesele insanların yöneleceği kapıyı çok iyi belirlemesidir. Değişik sebeplere riayetle birlikte en önemli mesele Müsebbibu'l-esbap olan Allah'a yönelmektir. Teveccüh edilecek en önemli kapı, Allah'ın rahmet ve inayet kapısıdır. Bu hakikati Allah Teala, peygamberlerinin rehberliğinde insanlığa öğretmiştir: Kur'an-ı Kerîm, tevbe ve istiğfarla Allah'a yalvarıp, yakarmanın yağmur yağdırılmasının en önemli vesilesi olduğunu Nuh (a.s.)ın dilinden şu şekilde bildirmektedir:
"Dedim ki onlara: Rabbinizi istiğfar ediniz. Zira o gafurdur. Mağfiret dileyin ki üzerinize bol bol yağmur indirsin. Size mal ve evlad ihsan buyursun, size bahçeler, ırmaklar, su kanalları nasib etsin" (Nuh suresi, 71/9-11)
Başka bir ayette Hud (a.s.)ın dilinden şöyle buyurulmaktadır:
"Ey halkım! Haydi Rabbinizden af dileyin, sonra ona tövbe edin, O'na dönün ki gökten size bol bol yağmur göndersin, gücünüze güç katsın, n'olur, yüz çevirip suçlu duruma düşmeyin!" (Hud suresi, 11/52)
Hz. Ömer (r.a) kıtlık sebebiyle yağmur duasına çıktığında istiğfar etmekle yetinince, etraftan: "Yağmur için dua etmediniz?" diye sorulunca: "Ben, semanın yağmur gelen kapılarına vurdum" buyurmuş, sonra da bu âyeti okumuştu.
Hasan el-Basrî'nin meclisinde bir şahıs kuraklıktan şikâyet etmiş o da: "İstiğfar et" demişti. Başka biri malî sıkıntılardan, bir diğeri çocuğunun olmadığından, birisi arazisinin verimsizliğinden dertlenince, onlara da aynı şeyi söylemiş etrafındakiler bunu garipseyince o, bu âyeti okumuştur.
Bütün bir hayatı talim için gönderilen Peygamber Efendimiz, kıtlık ve yağmursuzluk zamanlarında nasıl hareket edilmesi gerektiğini öğretmiştir. Bir gün Peygamber Efendimiz mescitte Cuma hutbesi verirken bir kişinin kalkıp kuraklıktan, hayvanların telef olmasından bahsetmesi üzerine Allah Resulü dua dua Allah'a yalvarmış ve daha minberden inmeden yağmur yağmaya başlamıştır. (Buhari, istiska, 6-8; Müslim, salatü'l-istiska, 8-9)
Yine Peygamber Efendimiz başka bir zaman ashabıyla birlikte sahraya çıkıp kıbleye doğru dönüp dua etmiş, elbisesini ters çevirmiş sonra da iki rekat namaz kılmıştır. (Buhari, istiska, 4; Müslim, salatü'l-istiska, 2)
Peygamber Efendimiz'in rahle-i tedrisinde yetişen sahabe-i kiramda kıtlık ve yağmursuzluk zamanlarında tevbe ve istiğfar ederek yağmur duasını çıkmışlardır. Hz. Ömer, kıtlık ve yağmursuzlukla insanların bunaldığı bir dönemde Peygamber Efendimiz'in amcası Hz.Abbas'ın evine gidip onu yanına alarak bir tepenin başına çıkarak onun elinden tutarak Allah'a yağmur yağdırması için dua etmiştir.
Dua Ederken konsantrasyon
Yağmur duası rahmetin gelmesine vesiledir. "Çocuk ağlamazsa meme vermezler" kabîlinden, insan da aczini, yetmezliğini anlayıp tevbe ve istiğfar ile yalvarıp yakararak Allah'a teveccüh etmezse gök kapıları ona açılmaz.
Kaynak: http://www.samanyoluhaber.com/h_641922_ ... ledir.htm
Yağmur Duası Bir Vesiledir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder