31 Ocak 2012 Salı

Ayna - Bu Hafta - Sao Tome Principe'de

Ayna bu hafta sizleri adını ilk kez duyduğunuz ülkelerden birisine götürüyor. Atlas Okyanusunda küçük bir ada ülkesi. Eski bir Portekiz sömürgesi. Nüfusu 165 bin. Ayna Sao Tome ve Principe ülkesini tanıtıyor sizlere.
Ülkenin, adanın ve başkentin ismi aynı. Hepsi Sao Tome.

Ülke Sao Tome ve Principe olmak üzere iki adadan oluşuyor. Başkent, Sao Tome adasında. Başkentin nüfusu 60 bin civarında. Ülke topraklarını oluşturan diğer ada Principe’in nüfusu ise 6 bin civarında. Dolayısıyla ülke nüfusunun çoğunluğu Sao Tome adasında yaşıyor. Yani hayat ve hareketlilik Sao Tome’de. 

Ülkenin para birimi “Dobra”.

Biz insanlara dobra derken Sao Tomeliler paralarına Dobra diyorlar. 1 Dolar yaklaşık 20 Bin Dobra yapıyor. Elimizde tuttuğumuz 10 Bin, 20 Bin, 50 Bin ve 100 Bin Dobra’ları sizler için tanıtıyoruz.

Sao Tome’de ciddi bir yoksulluk göze çarpıyor.

Ülke nüfusunun yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yeni keşfedilen petrolse herkes için bir umut olmuş. Ülke bir an önce borçlarından kurtulup kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor. Bir öğretmen 100-200 dolar arası para alıyor aylık. İnsanlar mahallenin çeşmesinden sularını dolduruyorlar. Çünkü şebeke suyu yok evlerinde. Her mahallenin veya semtin bir çeşmesi var. Ve insanlar günlük su ihtiyacını bu çeşmelerden karşılıyorlar.

Sao Tome’liler çamaşırlarını nehirde yıkıyorlar.

Evlerinde şebeke suyu olmayınca çamaşırlarını nehir kenarlarında yıkayan Sao Tomelilere rastlıyoruz. Başkalarının çamaşırlarını yıkayarak para kazanmaya çalışanlar da var içlerinde. Kimileri çamaşırlarını yıkamaya devam ederken, kimileri de kendilerini yıkıyorlar nehirde. Nehir kenarlarıysa serilen çamaşırlarla dolu.

Motosiklet taksilere bu ülkede de rastladık.

Ülkede motosikletlerin yaygın olarak kullanılması dikkatimizi çekiyor. Motosiklet taksiler müşterilerini bekliyor yol kenarında. Hem daha ucuz olması hem de trafikte daha hızlı gitmeleri açısından motosiklet taksiler daha çok tercih ediliyor bu ülkede.


Ayna - Sao Tome Principe bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Sao Tome Principe Bölümü

Ayna’nın okyanusun ortasında ki bilinmeyen bu güzel ve gizemli ülkedeki turu haftaya da devam edecek. Bizden ayrılmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder