2 Ocak 2012 Pazartesi

Ayna Haiti'de!

Heyecanla izleyeceğiniz yeni bir dosya hazırladık sizler için. Çok çarpıcı ve ilginç kareler Ayna farkıyla ekranlarda olacak. Ayna bu hafta Karayipler ülkesi Haiti’de.

Karayipler’de kendimizi Afrika’da gibi hissediyoruz

Haiti nüfusunun %95’ini siyahlar oluşturuyor. Ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan bu siyahlar Avrupalılar tarafından Afrika’dan bu ülkeye kahve çiftliklerinde ve şekerkamışı tarlalarında çalıştırılmak üzere getirilen kölelerin torunları. Haiti nüfusunun ancak yüzde 5’ini melezler oluşturuyor. Ülkede nüfusun çoğunluğu siyahlardan oluşunca kendimizi adeta herhangi bir Afrika ülkesinde zannediyoruz.

Batı yarım kürenin en yoksul ülkesi 

Halkın %80’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Baraka türü evlerde yaşam mücadelesi veriyorlar. Ülkede hem şehirlerarası hem de şehir içi yollar çok bozuk. Hatta yol yok demek daha doğru olur. Düzgün asfalt yol şehir içinde bile çok az. Klimasız araçlarla ülkede seyahat etmek tam bir işkence. Sıcak, toz bulutu, trafik, araçlardan çıkan kara zehirli duman iyice çekilmez hale getiriyor cadde ve sokakları. Her taraf toz toprak. Bazen göz gözü bile görmüyor ülkede.

Haiti’nin ordusu yok

Siyasi iktidarsızlıklar, kötü yönetim ve yolsuzluklar ülkeyi perişan hale getirmiş. Ordusu dağıtılmış durumda. Birleşmiş Milletler 8500 askeri ve 3600 polisiyle düzeni sağlamaya çalışıyor ülkede. Ne kadar sağlayabilirse…

Naylon poşette su satışı revaçta

Başkentte çok sayıda su satıcısına rastlıyoruz. Ülke sıcak olunca çok su tüketiliyor. Ancak pet şişe suları almaya gücü yetmeyenler sokakta satılan naylon poşetlerdeki suyu satın alıyorlar. Naylon poşetlerdeki sular oldukça sağlıksız olmasına rağmen poşet suların satışı devam ediyor ülkede…

Seyyar dövizciler iş başında

Başkentte yol kenarında seyyar dövizcileri görüyoruz. İnsanlar daha uyguna dövizlerini bozdurabildikleri için seyyar dövizcileri tercih ediyorlar. Haiti’nin para birimi Gourde. 1 Dolar 40,35 Haiti Gourde yapıyor.

Haiti’nin meşhur içeceği fresco

Başkentte sokakta dolaşırken bir fresco satıcısına rastlıyoruz. Satıcı buzu plastik bardağa doldurup üzerine de farklı renklerdeki meyve aromalarından döküyor. Bardağı karıştırdıktan sonra fresco hazır. Büyüğünden küçüğüne herkes frescoyu severek içiyor. Ancak sokakta açıkta satılan bu fresco ne kadar sağlıklı onu bilemeyiz.

Seyyar telefoncu müşteri arıyor

Elinde telefonla sokakta dolaşan Haitiliyi görünce hemen durduruyoruz. Bu Haitili seyyar telefoncu. Yolda, sokakta, caddede telefon ihtiyacı olanlara acil hizmet sunuyor. Bu telefonla konuşmanın dakikası ise 5 Gourde. İşte böyle enteresan bir hizmet var başkent Part au Prince’de.




Ayna - Haiti bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Haiti Bölümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder