13 Şubat 2012 Pazartesi

Ayna Libya'da

Ayna bu hafta sizleri Kuzey Afrika ülkesi Libya’ya götürüyor.

Libya’da benzin sudan ucuz.
Libya petrolden önce aslında fakir bir ülkeymiş. 1950’li yıllarda petrol bulunuyor ve ülke hızla kalkınmaya giriyor. Bugün Libya’nın ihracat gelirlerinin %95’i petrolden geliyor. Libya petrolü çok kaliteli ve çıkarma maliyeti de düşük. Ülkede benzinin litresi 0.20 Dinar. Yani Türk parası ile 25 kuruş. Zengin petrol yatakları bu ülkeyi Afrika’nın en zengin ülkesi yapmış durumda.

Ecdadımız bu topraklarda yaklaşık 400 yıl kalmış.
Başkent Trablus’ta çok sayıda Osmanlı eseri var. Osmanlı Valisinin kaldığı El-Hamra Sarayını geziyoruz başkentte. İspanya Granada’daki El Hamra Sarayından sonra ikinci bir El Hamra’yı geziyoruz dünyada. Sarayın içi oldukça sade ama saray görkemli. Avluya bakan duvarlarda çinili süslemeler var.

Trablus’un eski şehrinde Suuk-üt Türk, yani Türk çarşısını geziyoruz.
Çarşıda hareketlilik genellikle akşamüzeri başlıyor. Çarşıyı dolaşırken Libya geleneksel elbiseleri satan bir dükkana giriyoruz. Elbise fiyatları 150 Libya Dinarından başlayıp, 4000 Libya Dinarına kadar çıkıyor. Biz de geleneksel Libya giysisini giyiyor ve başlıyoruz çarşıda dolaşmaya.

Leptis Magna dünyanın en güzel roma kentlerinden biri.
Dünyanın en iyi korunmuş antik kentlerinden Leptis Magna. Akdeniz’in kıyısına kurulmuş 2 bin yıllık bir şehir burası. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesinde. 2 bin yıl önce veba hastalığından dolayı insanlar tamamen ölmüş bu şehirde.


Ayna - Libya bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Libya Bölümü

Ayna, Libya bölümüyle 18 Şubat Cumartesi 23:00'de Samanyolu TV'de ekrana geliyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder