21 Şubat 2012 Salı

Dengê Gel Dedi, Gönüllere Girdi

Yaklaşık 2 yıl önce yayın hayatına başlayan Türkiye'nin Kürtçe yayın yapan ilk özel televizyonu Dünya TV, programlarıyla Doğu ve Güneydoğu halkının yanı sıra Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanındaki Kürt vatandaşların ilgi odağı oluyor.

Resim

Kürtçenin yasak olduğu yıllarda, dilini kullanamayan bölge halkı, şimdi seslerini duyurabilmenin özgürlüğünü yaşıyor, Bunun en güzel örneği de 'halkın sesi' anlamına gelen 'Dengê Gel' programında yaşanıyor. Programın sunucusu Mehmet İkram Çiftçi, bugüne kadar 170'e yakın programda 3 bin kişiye mikrofon uzattı. Bölge halkının kendilerini gördüğündeki sevinci sadece gözlerine bile bakarak anlamanın mümkün olduğunu söyleyen Çiftçi, "Bölgede gezmediğimiz yer kalmadı. İnsanlar artık özgüven kazandı. 

İsteklerini, şikâyetlerini kısacası tüm duygularını özgürce dile getirebiliyorlar. Bu, bizim de programı keyifle çekmemizi sağlıyor." ifadelerini kullanıyor. Yasaklı yılları geride bırakan Doğu ve Güneydoğu halkı, hem devlet kanalında hem de özel kanallarda kendi örf ve kültürlerini rahatça konuşabilmenin tadını çıkarıyor. Aslen Batmanlı olan Çiftçi, Gaziantep'te kurulan ve Kürtçe yayın yapan Dünya TV ile yolları kesişince şaşkınlığını gizleyememiş. Kendi ana dilinde bir kanalda işe başlayacağını hayal bile edemediğini anlatan Çiftçi'den daha sonra halkın arasına karışacağı 'Dengê Gel' isimli programın sunuculuğu teklif edilmiş. Çiftçi, uzun zamandır hafta için 3 gün yeni bölümleriyle ekrana gelen programı sunuyor. Bugüne kadar da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki pek çok köye gitmiş. Bölgede yaşayan Kürt halkının sorunlarının yanı sıra, gündemle ve sosyal konularla ilgili görüşlerini de aktarma fırsatı buluyor.

'HER GÜN BİR YERDEN DAVET ALIYORUZ' 

İnsanların programa gösterdiği ilgi her geçen gün artıyor. Çekim için her gün bir başka yerden davet alıyorlar. Çiftçi'nin anlattıkları, bölge insanının, Kürtçenin yasak olduğu yıllardan bugüne ne gibi bir değişim yaşadığını da gözler önüne seriyor. Mikrofon uzattığı insanların sevgi seline maruz kalmanın kendilerini de oldukça mutlu ettiğini kaydeden Çiftçi, "Programa ilk başladığımızda bir tedirginlik vardı. Çünkü, bugüne kadar dillerini özgürce kullanamamış insanlara mikrofon uzatılıyor ve onlar da bunun karşısında ne diyeceklerini bilemiyorlardı. Öyle bir özgüven kazandılar ki, artık rahat konuşuyorlar. Bunu hissedebiliyorsunuz. Birçok konuda görüşlerini ortaya koymak istiyorlar. Bizler de onlara bu fırsatı sunuyoruz. Aramızda çok güzel bir bağ oluştu." diye konuşuyor.

Dengê Gel Dedi, Gönüllere Girdi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder