8 Şubat 2012 Çarşamba

Mehmet Akyol ile 'Farklı' Bir Röportaj


    “Hayatın gayesi metafiziğe dayanıyor.”

Değerli Samanyolu Fanları, farklı dizimiz Farklı Boyut'un yapımcılığını üstlenen Mehmet Akyol Ağabeyimiz İle 'Farklı Boyut Set Röportajı' dahilinde samimi bir görüşme gerçekleştirdik. Biliyorum set röportajı için sabırsızlanıyorsunuz. Ama dişinizi biraz daha sıkın. Merakınızın tavan yaptığını görmek istiyorum dersem umarım bana kızmazsınız. : ) Çok yakında Farklı Boyut röportajlarımız bölüm bölüm sizlerle olacak. Takipte kalın diyor ve sizleri değerli yapımcımız Mehmet Akyol ile tanıştırıyorum. Buyurun... 

Samanyolu Fanları: Öncelikle sizi tanısak; Mehmet Akyol kimdir?

Mehmet Akyol: 1978 Manisa doğumluyum. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema bölümünden mezun olduktan sonra, malum erkekler için önemli bir kavşak olan askerliği yedek subay olarak yaptım. Daha sonra Samanyolu Televizyonu drama biriminde çalışmaya başladım. Başlayış o başlayış…

Samanyolu Fanları: Televizyon dünyasına adım atmak nereden aklınıza geldi? 

Mehmet Akyol: Aslında biz üniversite hazırlık kurslarına gittiğimiz yıllarda birkaç arkadaş birbirimizle soru çözerken televizyon spikerlerini taklit ederek birbirimizle alay ederdik. Etüt salonlarında ders çalışmalarımızı, o anki streslerimizi kafamızda ‘filmik’ olarak canlandırıp, birbirimize espri yapardık. Tercih dönemi geldiğinde bir de baktık ki hepimiz iletişim fakültesini tercihler arasında üstlere yerleştirmişiz. Yani o gün bu fakülteyle neler yapabileceğimizi açıkçası çok bilmiyorduk, ama ‘Ya Allah’ deyip girdik bu dünyanın içine.

Samanyolu Fanları: Yaptığınız işin güçlüklerinden bahsetmek gerekirse neler söylemek istersiniz?

Mehmet Akyol: Hımm… Bu soruyu tam anlamıyla cevaplamaya kalksam herhalde bir kitap çıkar buradan. Şu kadarını söyleyeyim, her hafta milyonlarca insana kaliteli, seviyeli, dolu dolu bir iş sunmak zorundasınız; hele ki bunun mesuliyetinin olduğunu da düşünün. Eh, artık işin zorluğunu varın siz düşünün. Ne kar, ne kış; ne gece, ne gündüz tanırsınız herhalde.

Samanyolu Fanları: Bir projenin hayata geçiş aşamasını özetleyerek anlatır mısınız?

Mehmet Akyol: En başta ben bu projeyi ne için yapıyorum sorusunun cevabını netleştirmek lazım. Sonrasında bu işin hikâye anlatım biçimi ne olacak, karakterlendirmesi, mekân seçimi, doğru ‘cast’ çalışması, müziği, çekim ekibi kurulması gibi bir dünya iş… Ancak en zoru da işin ‘konsept’ çatısının oluşum aşaması olsa gerek. Yani hikâyesi, anlatım biçimi, formatı ve bunun başarıyla yazıya dökülmesi…

Samanyolu Fanları: Birçok işin yapımcılığında görev aldınız. Bunlar arasında Kader Çizgisi, Ve İnsan Aldandı, Farklı Boyut gibi fantastik taraflarının güçlü olması gereken yapımlar da var. Bu gizemli ve sırlı olayları izleyiciye anlatmak bir yapımcı açısından ne kadar zor? Vermek istediğiniz mesajı ne derece iletebiliyorsunuz yahut iletebildiğinize inanıyor musunuz?

Mehmet Akyol: Öncelikle şurayı bir düzeltelim. Benim yapımcı olarak ilk işim Farklı Boyut, daha önceleri değerli büyüğüm, ağabeyim Mustafa Kartal’ın yanında, yapım sorumlusu idim. Sorunun diğer kısmına gelince, fantastik ögeleri içinde barındıran diziler aslında daha zevkli, renkli olmasına rağmen, genel seyirci profili açısından biraz aykırı işler bunlar. Çünkü meseleyi getirip bir aşk çıkmazına veya dozajı yüksek şiddete dayayamazsınız.Türkiye fantastik dizilere, metafizik boyutlu projelere yeni yeni ısınıyor, bugün bunun zorluğunu biz çekiyoruz ancak gelecekte bu alanda daha net başarılar alınacaktır. Bu başarı bugün de mümkündür aslında. Belki de biz yeterince verimli yansıtamıyoruz. Bir de seyircide genel bir kanaat var. Daha önce hit olmuş olan bizim Sırlar Dünyası vardı. Şimdi yapılan her metafizik işi Sırlar Dünyası zannedip izlemeyenler veya tekrar olduğunu düşünenler var. Bu da maalesef genel bir yanlış algı. İşte bundan dolayı bu tarz işlerimizin beğenilirliği yüksek olmasına rağmen, izlenirliği düşük kalıyor.

Samanyolu Fanları: Mehmet Akyol’dan komedi veya mahalle dizisi izleyebilecek miyiz? 

Mehmet Akyol: Neden olmasın… Her şey mümkündür.

Samanyolu Fanları: Projelerinizde takip ettiğiniz ve “Şunları aşmam” dediğiniz kurallarınız var mı? Var olmalı mı? Yoksa her yapımcı her işi ayırt etmeden yapmalı mı?

Mehmet Akyol: Başta da belirttiğim gibi bu iş hem ticari, hem ahlaki, hem de faydalı olmak zorunda; yani böyle olmalı aslında. Kural da kalıp da budur bence.

Samanyolu Fanları: Peki, “işte bu tam benim yapmak istediğim bir yapım” dediğiniz yerli yahut yabancı diziler var mı?

Mehmet Akyol: Öyle değil de, bazı kitapları okuyup biz bunun dizisini yapsak ne bomba olur aslında dediğim oluyor.

Samanyolu Fanları: Şu an hayata geçirilmiş olan ve devam eden Farklı Boyut dizisinin oluşma aşaması ne derece zor idi? Dizinin seyri hayal ettiğiniz gibi mi?

Mehmet Akyol: Farklı Boyut özü itibariyle Melek karakterinin imanî yolculuğunu anlatıyor. Melek taklidî imandan tahkikî imana doğru bir yolculuk yapıyor. Zaten siz de görüyorsunuz, Melek her geçen bölüm dinî hayatında biraz daha dikkatli, hassas olmaya doğru gidiyor. İşte burada onun yardımcısı Davud Amca, karşısında da bunu o yoldan geri çevirmeye çalışan insî şeytan gibi Hançer var. Aslında bir düşünelim. Hayatımızda metafizik unsurların lezzetini bir düşünelim. Sevgi, merhamet, duygunun her türü, ruh, iman, inanç, dua, melekler, şehitler, ümit… Çoğaltmak mümkün. Ne kadar lezzet alıyoruz bu unsurlardan değil mi? Aslında hayatın gayesi, varlığın aslı da metafiziğe dayanıyor. Buradan bakıldığında bunlar Farklı Boyut’ta var. Bir denklem yapacak olsak, Farklı Boyut’un günün birincisi olması lazım. Ancak seyircinin kabahati yok, demek ki biz bu lezzetleri kıvamında ve yeterince seyirciye verememişiz. İzleyeni müptela olan, “Yahu bu dizide bir tılsım var; tatlı, hoş…” diyen birçok seyirci var. Çok da dua eden var iyi ki böyle bir dizi var diye. İnanıyorum ki bu kitle hızla artacaktır. Çünkü insanlığın bu lezzetlere ihtiyacı var. E haliyle bu lezzetleri ekrana yansıtacak kadroyu ve yapıyı oluşturmak hiç de kolay olmadı.

Samanyolu Fanları: Son iki sezonda özellikle Samanyolu Televizyonu’nda dizi konusunda bazı sıkıntılar göze çarpıyor. Bazı diziler bir sezonu dahi bitiremiyor. Bunun sebepleri neler olabilir?

Mehmet Akyol: Tabii bunun en bariz sebebi Türkiye’nin artık dizi çöplüğüne dönmüş olması. Her yıl yüzlerce dizi, binlerce hikâye tüketiliyor. Bundan biz de nasibimizi alıyoruz tabii ki. Toplumu günümüze göre, sosyoekonomik, psikolojik yönleriyle doğru okuyup ihtiyaca göre dizi yapmak gerekiyor. Yoksa dizilerin ömrü bitmedi. Dizilere talep devam edecektir. Bu, biraz da frekans meselesi… Samanyolu TV’deki her dizi emin olunuz, çok zor çıkıyor, üzerinde ciddi olarak kafa yoruluyor, birçok aşamadan geçip yayına veriliyor, tam bir doğum sancısı çekiliyor adeta. Her projeye baştan güveniliyor ancak bazen hissettiğimizi ya ekrana yansıtamıyoruz ya da seyirciyle frekansı tutturamıyoruz.

Samanyolu Fanları: Gelecekte televizyon dünyasında olabilecek gelişmeleri nasıl bekliyorsunuz, ne gibi değişimler öngörüyorsunuz?

Mehmet Akyol: Rekabet giderek artacak, ben gelecekte daha seviyeli yayıncılığın çok prim yapacağına inanıyorum. Ayrıca tematik kanal anlayışının iyice yaygınlaşacağını düşünüyorum.

Samanyolu Fanları: Yeni gelen nesilde televizyon veya sinema dünyasına meraklı insanlara bu dünyayı tavsiye ediyor musunuz?

Mehmet Akyol: Delicesine çılgınca seviyor ve istiyorlarsa tabii ki evet. Yoksa bu dünya, bir hevesle girilecek dünya değil. Ama giren de kolay kolay çıkamaz söyleyeyim. Bu sektör virüs gibidir. Bulaşır, kurtulamazsınız…

Samanyolu Fanları: http://www.samanyolufanlari.com sitemizi takip ediyor ve yorumlarımızı dikkate alıyor musunuz? 

Mehmet Akyol: Siteyi sosyal bir platform olarak ilgiyle takip ediyorum. Hemen her konuya, her diziye gelen yorumlara bakmaya gayret ediyorum. Çok değerli çok güzel fikirler ortaya atılabiliyor, bazen bundan dolayı çok keyif aldığımı söylemeliyim. Yolunuz açık olsun.

Samanyolu Fanları: Son olarak bizlere neler söylemek istersiniz?

Mehmet Akyol: Estağfirullah. Dualarınıza, manevi himmetlerinize çok ihtiyacımız var. Bunu bizden esirgemeyin. Tüm arkadaşlarıma ekibim adına selamlarımı, sevgilerimi sunarım.

-www.samanyolufanlari.com-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder