12 Kasım 2011 Cumartesi

Afrika Bambaşka Yönleriyle Ayna'da

Resim

Afrika’dan renkli görüntüler...



Ayna bu hafta Afrika kıtasında seyahat edip, ilginç görüntüleri ekranlarınıza getiriyor.

Demokrtaik Kongo’da Gözümüzün önünde kurdu canlı canlı yiyor bir müşteri. 

Tezgahtaki kurtların 4 tanesi yarım Dolar. Bu kurtlar genelde Palmiye ağaçlarının köklerinde bulunurmuş. Satın almak için gelen müşteri canlı canlı kurdu midesine indiriyor oracıkta. Satıcı bayan da canlı termit karıncaları ağzına atıyor. Net olan bir şey var; Kongo insanının damak tadı oldukça farklı.

Fildişi Sahilleri’nde derede profesyonel çamaşır yıkayıcıları, hepsi de erkek! 

Banco isimli derede onlarca insan çamaşır yıkıyor. Aslında onlar mesleklerini icra ediyorlar. Şehirden çamaşırları toplayıp kirli ve bulanık derede çamaşırları köpürterek yıkıyorlar. Ardından otoyolun hemen kenarındaki çimlerin üzerine sererek kurutuyorlar. Kuruyan çamaşırları toplayıp, ütüleyerek sahiplerine teslim ediyorlar.

Etiyopya’da dudaklarında tabla takan Mürsi kabilesi 

Harar’ı geride bırakıp ülkenin güneyine Sudan sınırına doğru yola çıkıyoruz şimdi de. Mürsi kabilesinin yaşadığı topraklar buralar…Mürsi kadınlarının bambaşka bir güzellik anlayışı var. Kabilenin önde gelen ailelerinin kızları ergenlik çağına geldiklerinde dudaklarını delerek buraya bir tabla yerleştiriyorlar. Küçük bir tabak büyüklüğündeki tablayı dudağa yerleştirebilmek için önce alt dudak sivri bir cisimle deliniyor. Açılan yaranın iyileşmesi engelleniyor ve yara zamanla daha da büyüyüp tablanın yerleşebileceği hale geliyor. Alt dudakların akıbetine kulaklar da maruz kalıyor ve kulaklarda da büyük delikler oluşturuluyor.

Mali’de inşaatlarda kullanılan kum nehirden çıkarışıyor 

Başkent Bamako’da inşaatlarda kullanılan kumun tamamı Nijer Nehri’nden çıkarılıyor. Nehirden kum çıkarma işi tamamen insan gücüyle yapılıyor. İnsanlar kayıklarla nehirde açılıyor, suya dalarak dipten kumu kovayla çıkarıp kayığa yüklüyor. Dolan kayık kıyıya getiriliyor ve eşek arabalarıyla inşaatlara taşınıyor ve Nijer Nehri her gün aynı manzaraya tanıklık ediyor.

Orta Afrika’da bir pigme köyünü ziyaret ediyoruz

Başkent Bangui’den Pigmelerin yaşadıkları köye gitmek üzere yola çıkıyoruz. 21.yüzyılda ormanlarda ilkel hayatlarını sürdüren Pigmeler. Pigme köyünde gündüz saatlerinde pek erkeğe rastlanmıyor. Avlanmak üzere ormana gidiyor erkekler..Kadınlar bir yandan çocuklarıyla ilgileniyor bir yandan da ormandan topladıklarıyla ateşte yemek pişiriyorlar. Rastladığımız küçük bir çocuksa Orta Afrikalıların etten bile daha çok sevdiği küçük ağaç kurtlarını taşıyor başında. Bu ilkel köyde gördüğümüz dispanser ve okulsa Hıristiyan misyonerlere ait. Pigmelerin köylerinden ayrılırken köyün çocukları bizi yaktıkları ateşin etrafında dans ederek uğurluyorlar.




Ayna - Afrika bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Afrika Bölümü







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder