15 Kasım 2011 Salı

Ayna, Kaliforniya'da Anadolu Kültürleri Festivalinde

Ayna, bu hafta Amerika kıtasında esen Türk rüzgarını ekranlarınıza getiriyor.

Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivalini görüntülemek üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin, California eyaletinin Los Angeles şehrine geliyoruz. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen festivale 45 bin civarında kişi katıldı.

Festivalin ihtişamı daha girişte kendisini gösteriyor. Ziyaretçiler festival alanına Anadolu’da kurulmuş 14 medeniyeti sembolize eden kapılardan giriyorlar. 

Yaklaşık 50 dönüm arazi üzerine kurulu festival alanında farklı illerimizin maketleri yer alıyor. Ziyaretçiler illerin tarihi yapılarını da gezme fırsatı yakalamış oluyor. İstanbul’daki Topkapı Sarayı, Kız kulesi, Van ilimizdeki Akdamar kilisesi ilgi çeken tarihi yapılardan.

Stantlarda ebru sanatı uygulamalı olarak gösterildi ziyaretçilere. Oltu taşı tespihlerden, irili ufaklı birçok hediyelik eşya tezgahlarda yerini aldı. 

Mehter Takımı festivale çok büyük renk kattı. Ziyaretçiler festival alanını tamamen dolaşan Mehter takımının farklı parçalarını da dinleme şansını yakaladılar. Bu vesileyle de hayatlarında hiç Mehter takımımızı duymamış Amerikalılar da Mehter takımımızı dinlemiş oldular.

Festival alanının ortasına 3. Ahmet çeşmesini koymuşlar. Ancak bu çeşmenin farkı su yerine ayran, limonata ve buzlu çay akması. Meydanda 2 tanede Osmanlı kahvehanesi görüyoruz. Türk kahvemizin tadına bakmak isteyenler kahvehaneyi tıklım tıklım doldurmuşlar.

Festivalde birbirinden lezzetli Türk yemekleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Yemek stantlarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Yemekler kadar dondurmamız da ilgi odağı oldu. Biz de Los Angeles’ta Maraş dondurmamızın tadına bakıyoruz.

Şehzadebaşı Camii’nin 3 boyutlu maketinin olduğu yerde ise insanlar festival süresi boyunca namazlarını eda ettiler. Namaz vakitlerinde okunan ezanlar yabancılar tarafından da çok ilgi gördü.

ABD yetkili makamlarından çok büyük ilgi vardı festivale. Açılışa ABD senatör, Milletvekilleri, Valiler, ve Belediye Başkanları katıldı. Konuşmalarında bu festivalin Kaliforniya ve dünyada kültürler arası köprüler kurmaya büyük fayda sağladığını söylediler. 

400’ün üzerinde gönüllü günlerce çalışmış Festival için. Kurulumu, düzenlenmesi, organizasyonu için çok ciddi emekler harcanmış. Öğretmeninden mühendisine bu gönüllüler hiçbir ücret almadan çalışmışlar. Onlar Los Angeles’ta Anadolu Rüzgarı estirdiler. Bu Festival Türkiye’nin yurtdışında düzenlediği en kapsamlı, en görkemli ve en büyük festival.




Ayna - Los Angeles Türk Festivali bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Los Angeles Türk Festivali Bölümü

Ayna Los Angeles Türk Festivali bölümüyle Cumartesi 23:00'te sizlerle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder