9 Kasım 2011 Çarşamba

Bayram Tevazuyu da Hatırlatıyor

Resim

Gurbette buruk bir bayram geçiren Fethullah Gülen Hocaefendi, kılınan bayram namazı ve dinlenen hutbenin ardından misafirleriyle kahvaltı masasında bir araya geldi. Her bir minik ziyaretçisiyle ayrı ayrı ilgilenen Hocaefendi, bayramın insana saygıyı, kötülüğü unutmayı ve tevazu sahibi olmayı hatırlattığını ifade etti.

Fethullah Gülen Hocaefendi, bir Kurban Bayramı'nı daha gurbette geçirirken kendisini ziyarete gelen minikleri sevindirdi. Bayramlaşmak için gelen onlarca çocuk ile tek tek bayramlaşıp sohbet eden Hocaefendi, minik ziyaretçilerine çikolata ve harçlık verdi. Çocuklardan kendisi için dua da isteyen Hocaefendi, daha sonra Türk misafirleri ile kahvaltı masasında bir araya geldi. Ziyaretçileri ile hasbihal eden Hocaefendi, bir soru üzerine, bayramın insana saygıyı, kötülüğü unutmayı, tevazu sahibi olmayı ve Mevlânâ'nın öğretisi ile sinelerin kendisine kötülük edenlere dahi açık olmayı hatırlattığını ifade etti. 

Kılınan bayram namazı ve dinlenen hutbenin ardından Hocaefendi, her bir minik ziyaretçisiyle ayrı ayrı ilgilenerek, onlara isimlerini ve hal-hatırlarını sordu. İnsanın Allah'ın bir sanatı olduğunun unutulmamasını isteyen Hocaefendi, insana yakışanın her durumda tevazu ve mahviyet içinde bulunmak olduğunu belirterek, "Hiç kusurumuz olmasa bile yapılan eleştirileri tevazu ile karşılamak gerekir.'' diyerek, insana saygıda kusur edilmemesinin altını çizdi. Dini katı yorumlayanların birçok insanı ibadetten ve hatta dinden soğuttuğunu hatırlatan Hocaefendi, bu manada Müslümanlara çok görev düştüğünü dile getirdi. 

Eleştiri ve kötü davranışlarda bulunanların bir gün bu davranışlarından vazgeçecekleri umuduyla onların kötülüklerini unutmaya davet eden Hocaefendi, daha sonra şöyle devam etti: "Eza görsen de kimseye eza etme; cefa görsen de kimseye cefa etme. Mevlânâ misali, sövene dahi gel sultanım, sinem sana da açıktır demeli. İnsanların kötülüklerini tekrar edip hatırlamamak lazım, bir gün dönebilirler umuduyla. Kötülükleri unutma gayreti gösterilmeli. İnsana saygıda kusur edilmemeli. İşte bayram, bizlere tüm bunları hatırlatıyor.''


Bayram Tevazuyu da Hatırlatıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder