7 Kasım 2011 Pazartesi

Kurban Bize Ne Anlatıyor?

KURBAN, HER ŞEYİMİZİ ALLAH UĞRUNDA FEDA ETMEKTİR

Kul, yaratanına yakınlığını arz etmek ister. Tüm davranışlarında O'nun rızasını arar. Yakınlığını çeşitli amellerde gösterir. Her varlığı sevindiren gerçek, Allah uğrunda feda olmaktır. Hakk'a gönlünü, aklını kurban etmeyenlerin kurbanı akıbette nedamettir. Evvela nefs-i emmareyi kurban etmeli. Sonra diğerlerini kurban eylemeli. YAŞATMANIN ŞUURUDUR Sunduğumuz kurbanın kusurlardan uzak olmasından evvel bizim iman, amel ve ahlâki kusurlardan uzak olmamız gerekir. Neyi sunduğumuzdan önce hangi iman ve niyetle sunduğumuza dikkat etmeliyiz. İnsan öldürebilecek kadar vahşi duyguların barınağı olan insanın kurbanı asla kabul edilmez. Kurban, yaşatmanın, hayat vermenin şuurudur. 

KURBAN, HAYAT KAZANDIRIR 

Hayatımızı Hakk'a adadığımızın sembolüdür. Kurbanın hac ibadetiyle aynı zamanda ifa edilmesi ayrı bir anlam kazandırmalıdır şuurumuza ve ruhumuza. Allah'ın adını anarak kurban etmek emredilmiştir. Kurban, haramları, yasakları özellikle yalan sözden kaçınmayı gerektirir. Selim kalplilerin kurbanı ve hayatı makûldur. Kurbandaki tekbirleri ruhumuza ve hayatımıza hissettirmeliyiz ki hamdi gerçekleştirmiş olalım. Kurban, hayatımızı Hakk'a adadığımızın sembolüdür. 

YARDIMLAŞMA BAYRAMI 

Kurban cimriliği tedavi eder, insanın vermesini, yardım etmesini kolaylaştırır. Dünya malından tutkunluğu önler. Fakirlere bir dayanak olur, hayata bağlar. Kurban; kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar. Kurban, gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir şekilde ortaya koymuş olur. 

KURBAN BİZE HZ. İBRAHİM'İN İTAATINI ANLATIR

Kurban, bizi Hz. İbrahim'in itaatine, Hz. İsmail'in teslimiyetine yönlendirerek sıkıntı ve imtihanlara karşı Rabb'imize kurban olma ve Rabb'imize dost olarak sıkıntılarımıza çözüm bulma yollarını gösterir. Kurban, Allah'la kurbiyet kurmaktır. Kurbiyet Allah'la yakınlık kurma, Rabb'e yakınlıkla istikamet ve huzur bulma makamına kavuşmadır. Zaten kurban kesmenin temel amacı, Allah'ın rızasını kazanarak O'na yaklaşmaktır. 

EN BÜYÜK KURBAN NEFSİMİZDİR 

İbn Arabi ve Mevlânâ'ya göre en büyük kurban nefistir, esas mesele olumsuz fikir ve fiilleri Allah yolunda ve Allah için kurban etmektir. Cüneyd-i Bağdadi aynı manada: "Mina'da kurban kesen bir mü'min, eğer nefsinin bütün arzularını boğazlamazsa kurban kesmiş olmaz." buyurur. Mevlânâ ise namazda "Allahu ekber" -Allah en büyüktür- diyerek getirdiğimiz tekbirlerin nefsimizin kurbanını Allah yolunda kesme tekbirleri olduğunu ifade eder. Nefsimizin kurbanını kesme, ancak olumsuz her fiil ve durumu muhasebe ve murakabe sürecinden geçirerek Allah yolunda ve Allah için etkisiz hale getirmekle mümkün olabilir. 

ÇOCUKLARLA BAYRAM NAMAZINA GİDİN 

Hava uygunsa, hasta olmalarından endişe etmiyorsanız çocuklarınızın elinden tutun ve bayram namazına gidin. Sıkılabileceklerini düşünerek çok erken gitmeyin, ama gecikip dışarıda da kalmayın. Çocukluk hatıralarında bayram namazlarının eşsiz bir yeri vardır. 

TEŞRİK TEKBİRLERİNİ UNUTMAYIN 

Teşrik tekbirleri Hz. İbrahim'in (as) sünnetidir. Hz. İbrahim (as), Hz. İsmail'i kurban etmeye hazırlanırken bir anda "Allahu ekber, Allahu ekber" sadalarını duyar. Yanı başında Hz. Cibril'in semiz bir koçla kendisine doğru geldiğini görür, hamd ve şükür duyguları içinde "Lâilahe illallahu vallahu ekber" der. Durumu fark eden Hz. İsmail ise, Cenab-ı Hakk'a karşı olan minnet ve şükranını "Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" sözleriyle ifade eder. Getirilen bu teşrik tekbirlerinden sonra Hz. İbrahim (as), "Bismillah Allahu Ekber" diyerek koçu kurban eder. Kurban Bayramı günlerinde, arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her vakit namazının farzından sonra onu okumak vacip kabul edilmiştir.


Kurban Bize Ne Anlatıyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder