14 Ekim 2011 Cuma

Davetsiz Misafir Turgay Başyayla Develi’deydi

Çocukluk yıllarında dostluk, arkadaşlık ve komşuluk ilişkilerini pekiştirdikleri oyunlardan olan “Aç kilit” ve “Tombik” gibi mahalli oyunları yeniden canlandırmak ve kültürel zenginliğimizi dünyaya tanıtmak amacıyla Halk müziği sanatçısı Turgay Başyayla Anadolu yollarına düştü.

Nineler ve dedeler çocukluk oyunlarını sanatçı ile birlikte oynayarak çocukluk günlerini yeniden yad ettiler. Yünden tombik top suretiyle tombik oyunu oynayan dedeler yanı sıra ninelerde çocukluklarında oynadıkları aç kilit oyununu oynayıp yıllar önce söyledikleri türkü ve ağıtları gelin övmeleri dile getirdiler.

Türk halk Müziğinin sevilen sanatçısı Turgay Başyayla; Bilgi ve teknoloji çağında çocuklarımızın çocukluklarını yaşayamadan çocukluk devresini geçirdikleri bir dönemde unutulmaya yüz tutan oyunlarımızı ve kültürel değerlerimizi tanıtmak için herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bizler de sofrada tuzumuz olsun düşüncesi ile programlarımızda kültürel değerlerimize ve çocuklarımızın oynaması ve öğrenmesinde fayda gördüğümüz güzelliklere yer vermeye çalışıyoruz, dedi.


Samanyolu televizyonunda yayınlanan “Davetsiz Misafir” Proğramı çekimleri için geldiği Develi'de hem mahalli yemekleri hem de çocuk oyunlarını tanıtan sanatçı; her sanatçının aynı zamanda bir kültür elçisi olduğunu da belirtti.


Erciyes yaylalarında ağıt olarak söylene gelen “Ağ Gelin” efsanesinden mahalli çocuk oyunlarına, mayıs petek yapımından karakovan balı hasadına, şimdilerde ekimi, hasadı zor olduğu için az miktarda ekilen ve pirince alternatif olan gacer ürününden çorba, pilav ve dolma gibi yemeklerin yapımının gerçekleştirildiği “Gacer Sofrası”na davetsiz misafir oldu.


Davetsiz Misafir Turgay Başyayla Develi’deydi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder