25 Ekim 2011 Salı

Çağdaş Çelebilere Onur Ödülü

Evliya Çelebi'nin 400. Doğum Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde, anma töreni düzenledi. Düzenlenen programa Evliya Çelebi'den kalan mirası yaşatmak amacıyla gerçekleştirilen Çağdaş Evliya Çelebi Ödül töreni damgasını vurdu. Program kapsamında, “Evliya Çelebinin İzinde ve “Evliya Çelebinin Gözüyle” adlı iki sergi de sanatseverlerle buluştu. Türkiye'nin önde gelen televizyon gezi programlarına ve sunucularına ödül takdim edilen geceye, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’ın yanı sıra başkan yardımcıları, sanatçılar, program yapımcıları ve sunucuları ve vatandaşlarda katıldı.


İKİ SERGİ BİRARADA 

Program kapsamında Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde Evliya Çelebi anısına iki değerli sergi sanatseverlerle buluştu. Ressam Mehmet Hakan Çağlar’ın karışık teknikle oluşturduğu 22 eserine ev sahipliği yapan “Evliya Çelebinin Gözüyle” ve televizyon programcılarının gezdikleri yerlerden çektikleri eserlerden oluşan “Evliya Çelebinin İzinden” isimli iki serginin açılışını protokol üyeleri ve televizyon programcıları birlikte yaptı. 

KENTLİYİ DE İNŞA EDİYORUZ

Tayfun Taliboğlu’nun sunuculuğunu yaptığı gecede sergi açılışının ardından birbirinden renkli etkinlikler katılımcılarla buluştu. Gecenin açılış konuşmasını yapan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, bilgiye, kültüre, sanata verdikleri öneme dikkat çekerek, “Bizler; bizi biz kılan değerleri geleceğe aktarmak zorundayız. Yaşanılabilecek, modern çağdaş kentler inşa ederken, kentliyi de inşa etmek zorundayız. Tüm dünya, insanlığın hayat bulduğu her nokta büyük bir derya ve bizler ne kadar çok çalışsak da yapacak çok işimiz var. Bu etkinliğimizde Evliya Çelebi’yi tanımak ve tanıtmak amacıyla gerçekleştiriyoruz. Çağdaş Evliya Çelebileri de bu kapsamda ödüllendirmek istedik." diye konuştu.

BAŞKANDAN KARDEŞLİK MESAJI

Televizyonlarda yayınlanan gezi programlarının önemine dikkat çeken başkan Yeniay, etkinliğe katılan programcı ve sunuculara da teşekkür etti. Yeniay, yaşanan terör olaylarına da dikkat çekerek, “Bu ülkenin insanları kardeşlik, birlik beraberlik ve aklıselimi ön plana çıkararak, Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere göstermiş olduğu hedef olan, muasır medeniyetler seviyesindeki yerine emin adımlarla yürüyecektir.” dedi. 

ÇELEBİ’NİN HAYATI VE SEYAHATNAMESİ

Programın devamında araştırmacı yazar Seyit Ali Kahraman ve Prof. Dr Mehmet İpşirli, Evliya Çelebi’nin hayatından bazı kesitleri anlatımlarıyla katılımcılarla paylaştı. Seyahatnamenin önemine ve okunması gerektiğine dikkat çeken Seyit Ali Kahraman, Evliya Çelebi’nin 51 yıl boyunca, 18 padişahlık döneminde, 147 dil konuşulan toplumları dolaştığını ifade etti. Evliya Çelebi’nin yeteri kadar tanınmadığını dile getiren Prof. Dr. Mehmet İpşirli ise, Osmanlı Devleti’nde ve İslam dünyasında seyyahlığa verilen öneme vurgu yaptı.

ÇAĞDAŞ EVLİYA ÇELEBİ ÖDÜLLERİ

Gecede, özel olarak tasarlanan "Çağdaş Evliya Çelebi" ödül heykelcikleri de sahiplerine takdim edildi. Türkiye ve dünyanın en güzel yerlerini, yemeklerini, sorunlarını, düğünlerini yaptıkları birbirinden renkli programlarla izleyiciye sunan program sunucu ve yapımcıları ödüllerini Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’ın elinden aldı. Ödül alan birbirinden ünlü isimler, ödül töreninde, ülkemizde yaşanan terör olaylarına karşı birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Ödül töreninin ardından erken Osmanlı musikisine ait örnekler icra eden Bezmara Topluluğu konser verdi. Topluluğun kendilerine özgü icra ettiği eserler, konuklar tarafından beğeniyle dinlendi.

Yurt dışı ve yurt içini gezerek Ödül alan gezi programları şunlar:

7 Dilde Seyahat Zamanı – Dr. Levent Saraç – TRT AVAZ

Ayhan Sicimoğlu ile Renkler – Ayhan Sicimoğlu – SKY Türk, İZ TV

Ayna – Saim Orhan – Samanyolu TV


Balkan Atlası – Feray Sündüz Öktem – TRT AVAZ

Bam Teli – Tayfun Talipoğlu – Yol Öykücüsü

Davetsiz Misafir – Turgay Başyayla – Samanyolu TV

Doğada Tek Başına – Serdar Kılıç – NTV

Dünya’yı Geziyorum – Özlem Tunca – Kanaltürk

Gezelim Tozalım – Gafur Uzuner – Kanal A

Gezgin – Abdullah Türksoy – Kanal A

Gülhan’ın Galaksi Rehberi – Gülhan Şen – TV8

Haberci – Coşkun Aral – İZ TV

Hayat Gezince Güzel – Fatih Türkmenoğlu –CNN Türk

Hey Taksi – Gökhan Güvenç – TRT Türk

İstanbul’da Bir Don Kişot – Haldun Hürel – Habertürk

Prof. Dr. Orhan Kural – Türkiye Gezginler Derneği Başkanı

Türkiye Özlemi – Özlem Tunca – Cine5

Türksoy’la İpek Yolu – Seyfullah Türksoy – Cine5

Wilco’nun Karavanı – Wilco van Herpen – İZ TV

Uçuyorum – Aslı Seda Kement – TRT Haber

Uzak Diyarlar – Neşe Kaya – TRT GAP

Yeşil Kürsü – Nedim Hazar – NTV Yeşil Ekran

Yol Üstü Lezzet Durakları – Mehmet Yaşin – CNN Türk

Zor Yollar – Aydın Dikim – TRT Türk


Çağdaş Çelebilere Onur Ödülü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder