15 Ekim 2011 Cumartesi

Şefkat Tepe'nin 'Adanalıları'

Gündüz çatışıyor, gece kâğıt topluyorlar

Resim

Hep gözleri yüksekteydi belki ama dağlarla olan hikâyeleri Samanyolu TV'de 2007 yılında ekrana gelmeye başlayan Tek Türkiye ile başladı.

Amcaları yol göstermese Çukurova'da pamuk toplayacak, pancar çapalayacak ya da Adana'nın kavurucu sıcağında inşaatlara tuğla taşıyacaklardı. Onlar amcalarının açtığı yolda ilerleyip, bugün Şefkat Tepe'nin neredeyse değişmez yüzleri oldular. Sette 'Adanalılar' olarak isim yapıp gündüzleri dağlarda, geceleri ise Konya'nın düz ovasında kâğıt toplayıp ekmeklerini kazanıyorlar. Sempatik, kendi hallerinde ama çalışkanlar... Hepsini sette bir araya toplamamıza rağmen en büyükleri Emrah Göçer'i işaret ederek, 'Abimiz ne derse doğrudur' diyecek kadar saygılılar.

Adanalıların 'oyunculuk'la tanışmalarının hikâyesi 4 yıl öncesine dayanıyor. İlk olarak amcaları, köylü rolü kontenjanından girer Tek Türkiye'ye. Daha sonra üç çocuğunu aldırır sete. Sülale çok kalabalıktır ve ilk olarak yeğen Emrah Göçer'i çağırır yanına. Göçer ve diğer amca çocukları, o sıralar İstanbul'da çalışmaktadırlar. Amcalarının ısrarına dayanamaz, Konya'nın yolunu tutarlar. Süreci şöyle anlatıyor Göçer: "8 yıl İstanbul'da yaşadık. Bizim sülale birbirine tutkundur. Amcam çağırdı, ilk ben geldim. Sonra diğerlerini çağırdım. Pamuk tarlasına gidip de çalışamıyoruz. Bizde biraz göçmenlik var. Ne sıcağa ne de soğuğa dayanabiliyoruz. Aslında biz burada hurda işi de yapıyoruz. Çekim olmadığı günler çıkıp hurda kâğıt toplayarak evlerimizi geçindiriyoruz."

KORKUDAN EVDEN ÇIKAMADIM

Hepsi de Konya'ya yerleşmiş, ev bark, çoluk çocuk sahibi olmuşlar. 'Adanalılar' grubu olarak sette neşeli tavırlarıyla herkesin gönlünü kazanmışlar. Çalıyor oynuyorlar, hepsinden önemlisi de yardımcı yönetmen Engin Koç'un bir dediğini iki etmiyorlar. 'Oyunculuk nasıl gidiyor?' sorusuna cevap yine Göçer'den geliyor. Başından geçen bir olayı hâlâ unutamıyor. "Hanımın yakın bir akrabasına taziye ziyareti için çoluk çocuk Kahramanmaraş'a gittik. Gittiğimiz yerde de şehit cenazesi vardı. Akrabalardan biri 'Nasılsın lan terörist?' deyince herkes bana ters ters bakmaya başladı. 'Yok abi, film' filan dediysem de ortamdan çekindiğim için, eve kapanmak durumunda kaldım." "Kâğıt toplamak mı, oyunculuk mu iyi?" sorusuna ise; "Biz buradan belli bir para alıyoruz. İki gün evde boş kalmaktansa da çıkıp kâğıt topluyor, harçlığımızı çıkarıyoruz." diyor.

Çekimleri Konya'da devam eden ve bu akşam yeni bölümüyle ekrana gelecek olan dizinin yapımcısı Salih Asan. Yönetmenliğini Erhan Baytimur'un üstlendiği Şefkat Tepe'de Mert Kılıç, Aslıhan Güner ve Sabri Özmener gibi isimler rol alıyor.

ZAMAN


Şefkat Tepe'nin 'Adanalıları'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder