19 Ekim 2011 Çarşamba

Ayna - Bu Hafta Kanada'nın 3. Bölümü ile Devam Ediyor

Ayna Kanada’da bu hafta şehirler arası seyahat ederek farklı kültürleri ekranlarınıza getirmeye devam ediyor.

Aynı ülkede Amerikan şehrinden bir Fransız şehrine geldik
Sizlere ülkenin farklı şehirlerini gezdirebilmek için yola koyuluyor, Toronto’dan Montreal’e geliyoruz. Kanada’nın 2. büyük şehri olan Montreal’de kendimizi bir Fransız şehrine gelmiş gibi hissediyoruz. Montreal Quebec eyaletinde bir şehir. Anadilleri Fransızca olan Quebeclilerin kökleri 16 ve 17. yüzyılda bu topraklara gelen Fransız sömürgecilere kadar gidiyor. Eyaletinin nüfusu 7,5 milyon. Quebec’de konuşulan baskın dil Fransızca. Eyalet nüfusunun yarısından fazlası Montreal şehrinde yaşıyor.

Belediye bixi isimli bisikletleri halkın kullanımına sunmuş
Montreal’de bisiklet kullanımı oldukça yaygın. Bisikletler için özel yollar çizgilerle belirtilmiş. Eğer Montreal’de bir yere gitmek için bisiklete ihtiyaç duyduysanız, belediyenin kurmuş olduğu bisiklet istasyonlarından bir tanesine gelip, biletinizle bisikleti alarak istediğiniz yere gidebiliyorsunuz. İşiniz bittiğinde de belediyenin 300 istasyonundan bir tanesine bırakabiliyorsunuz. Belediyenin bu şekilde halkın kullanabildiği 3 bin bisikleti var.

Putin yemeği Quebec eyaletine ait bir yemek
Patates kızartması, peynir ve özel sosla hazırlanan Putin yemeğinin tadına bakıyoruz. Quebekliler sevmesine seviyorlar ama Putin yemeği pek bizim damak tadımıza hitap etmedi doğrusu.

Montreal’den Kanada’nın başkenti Ottawa’ya geliyoruz. 
Ottawa Kanada’nın 4. büyük şehri. Nüfusu 1 milyon civarında. Kanada Meclis binasına geliyoruz. Kanada her ne kadar bağımsız bir ülke olsa da devlet başkanı hala İngiltere Kraliçesi. İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in Kanada parasının üzerinde de resmi var.

Tek ülkede 2 farklı resmi dil
Kanada’nın 2 resmi dili var; İngilizce ve Fransızca. 7 Temmuz 1969'da Kanada federal devletinin tümünde Fransızca ve İngilizce eşit kabul edilmiş. Kanada kendisini federal düzeyde çift dilli ve çok kültürlü bir ulus olarak tanımlar. Parlamentoda her iki resmi dilde de tartışma yapılıyor ve kanunlar her iki resmi dilde yazılıyor. Ayrıca herkes federal devletten iki resmi dilden istediği ile hizmet alma hakkına sahip. İşte Kanada böylesine çift dilli bir ülke.


Ayna - Kanada 3 bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Kanada 3 Bölümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder