5 Nisan 2012 Perşembe

Ayna Bangladeş'te

Ayna bu hafta Bangladeş'te

Resim

Ayna olarak rotamızı Güney Asya ülkelerinden Bangladeş’e çevirdik şimdi de. Toprak bakımından dünyanın en küçük, nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en kalabalık ülkelerinden birisi Bangladeş. Nüfusunun yüzde 89’u Müslüman. 6 bölgesi, 64 tane ili var bu kalabalık ülkenin. Başkent Dakka’dan sonra en önemli şehirleri Cittagong, Silet, Kulna, Raşai ve Barışal.

1971 yılında Pakistan’dan ayrıldıktan sonra bağımsızlığına kavuşan Bangladeş’in bağımsızlık anıtını geziyoruz. Bengallerin bağımsızlıkları için tarihte yaptığı mücadeleyi simgeliyor bu devasa anıt. Turistlerin gezdikleri yerlerin başında geliyor bağımsızlık anıtı.

Ülkenin halkının çoğunluğu fakir. Bazı insanlar koralbosti denen teneke evlerde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Göletlerin hemen kıyısına kurulan bu evlerde toplam 4 bin insan yaşıyor. Zaten kalabalıkla iç içe yaşayan bu fakir halk bir de su baskınlarıyla baş etmek zorunda kalıyor. Evlerine sandallarla gidiyor bu teneke evlerin mağdur insanları. Teneke evlerin hemen karşısında yükselen modern binaları görünce tam bir zıtlıklar ülkesi olduğunu hemen anlıyoruz Bangladeş’in.

Dakka sokaklarında ilk gözümüze çarpan rikşalar oluyor. Toplam 1 milyon rikşa geziyor yollarında. Bisiklet rikşa ve oto rikşa olarak ikiye ayrılıyor bu küçük ulaşım araçları. Oto rikşaların renginin yeşil olması doğalgazla çalışmasındanmış. Halkın çoğunluğu ucuz olmasından dolayı bu ulaşım aracını tercih ediyor. Ancak bu kadar çok rikşa olunca neredeyse otomobillere yer kalmamış Dakka sokaklarında.Bangladeş otobüsleri eski, kaportasına çarpılmış ya da boyası çizilmiş olmasına rağmen yolcu taşımaya devam ediyor.

Dakka’nın balık haline gidiyoruz erken saatlerde. Saat 8’den sonra balık kalmıyor pazarda. Kalabalığın arasına karışıyoruz biz de. Tatlı su balıklarının yanında Okyanustan trenle getirilen balıkları da görüyoruz. Büyüklü küçüklü çok çeşitli balıklar satılıyor bu halde.

Yönümüzü bir tren yoluna çeviriyoruz şimdi de. Trenin geçerken çıkardığı gürültüler arasında yaşamlarını sürdürmeye çalışan insan manzaralarıyla karşılaşıyoruz. Bu tren yolu kimisi için bir şeyler satarak ekmek parası kazandığı yer, kimisi için yemeğini pişirdiği bir mutfak, kimisi için de bir açık hava berberi oluyor. Hepsi farklı sebeplerden bir araya gelmişler ancak hepsinin amacı aynı; yaşamlarını sürdürebilmek. 

Bambu mobilyalar çok yaygın bu ülkede. Üretiminin yapıldığı bir mekanı ziyaret ediyor Ayna ekibi. Masadan sandalyeye her türlü mobilya yapılabiliyor burada.

Ülkede büyük parklar var. Sokaklardaki keşmekeşten, gürültü kirliliğinden kaçmak isteyenlerin en gözde mekanları bu büyük parklar. Bizimle birlikte büyük bir kalabalıkta bizi takip ediyor. Çekim yaptığımızı görenler peşimize takılıyor bu parklarda.

Şehrin biraz dışına çıkınca dumanlar yükseliyor fabrika bacalarından. Onlarca tuğla fabrikasından birini ziyaret ediyor Ayna ekibi. Üretim elle yapılıyor. 14 saat hiç durmadan çalışan işçiler stok için tuğla yetiştirmeye çalışıyor. Çünkü yılın 6 ayı yağmurlardan dolayı buralar sular altında kalınca üretim de duruyormuş. Bu dönem için de stok yapmak zorunda kalıyorlar. Aldıkları ücret günde sadece 2 dolar olsa bile onlar dur durak bilmeden çalışmalarına devam ediyorlar.


Ayna - Bangladeş bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Bangladeş Bölümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder