20 Nisan 2012 Cuma

Ayna - Riyad Bölümü

Resim

Ayna İslam dünyasının Mekke ve Medine gibi çok önemli iki kutsal şehrine ev sahipliği yapan ülke Suudi Arabistan’da. Suudi Arabistan gezimize başkent Riyad’dan başlıyoruz. Şehrin nüfusu 4 milyon 725 bin. Bir dönem çöl olan bu topraklarda artık modern binalar yükseliyor.

Suudi Arabistan’da su benzinden 3 kat daha pahalı.

Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip. Aynı zamanda dünyanın en büyük petrol ihracatçısı. İhracat gelirlerinin yüzde 90'ı petrolden. Bir benzin istasyonuna geliyoruz başkentte. Benzin istasyonunda 91 ve 95 olmak üzere iki tip benzin satıyorlar. 91’in litresi 22,5 kuruş, 95’in litresi ise 30 kuruş yapıyor. Suyun litresi ise 1,5 Riyal. Su benzinden 3 kat daha pahalı bu ülkede. Benzin istasyonunda bulunduğumuz süre içerisinde 45 litre benzin alan müşterinin sadece 20 Riyal, yani yaklaşık olarak 10 Lira ödediğini görünce gözlerimize inanamıyoruz.

Faysaliye binasından Riyad’ı kuşbakışı olarak seyrediyoruz.

Faysaliye binası 44 katlı ve 267 metre yükseklikte. Suudi Arabistan'ın 3. yüksek binası. Şehir planlaması çok güzel yapılmış Riyad'ın. Üstten bakınca bu düzenli şehir planlaması çok daha net anlaşılıyor. Geniş caddeler ve bu caddeleri düzgün kesen sokaklar... Her şey yerli yerinde şehirde.

Suudi Arabistan'da öğle saatlerinde hayat duruyor.

Suudi Arabistan’da 12.00 ile 16.00 arası sıcaktan dolayı herkes evlerine çekiliyor. Alışveriş merkezleri bu saatlerde sinek avlıyorlar. Hareketlilik güneş etkisini azaltınca başlıyor. Çarşı ve pazarlar saat 16.00'dan sonra hareketleniyor.

150 bin Dolarlık deve Ayna’da.

Başkentten yaklaşık 45 dakika uzaklıkta çöllerin hakimi olan develerin satıldığı büyük bir pazara geliyoruz. Devenin her şeyinden etinden, sütünden, kılından istifade etmeye devam ediyorlar. Develerin fiyatları 1000 Dolar ile 300 bin Dolar arasında değişse de 2 milyon Dolara da satılan develer olduğunu öğreniyoruz. Biz de sizler için çok özel bir yavru deveyi ekranlarınıza getiriyoruz. 150 bin dolarlık yavru deve Ayna’da.

Suudi Arabistanlı gençlerle Türkçe sohbetler ediyoruz...

Araplar hafta sonu tatillerini istiraha adı verilen mekanlarda geçiriyorlar. Ve bizde işte o mekanlardan bir tanesinde Suudi Arabistanlı gençlerle beraberiz. Bu gençler Kral Suud Üniversitesinde Türkoloji bölümünde okuyan öğrenciler.. Suudi Arabistanlı gençlerle hep beraber Türkiye’ye selam gönderiyoruz.




Ayna - Riyad bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Riyad Bölümü

Saim Orhan'ın sunduğu Ayna programı, Riyad bölümüyle 21 Nisan Cumartesi günü saat 23.00'te Samanyolu'nda...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder