26 Nisan 2012 Perşembe

Ayna - Riyad (2)

Ayna bu hafta Riyad'ın 2. bölümüyle ekranlarda olacak...

Resim

Arap yarımadasının toprak bakımından en büyük ülkesi Suudi Arabistan’daki yolculuğumuz devam ediyor. Bu hafta sizleri Riyad’ın farklı köşelerine götürüyoruz.

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi Suudi Arabistan.
Ülke aynı zamanda dünyanın en büyük petrol ihracatçısı. İhracat gelirlerinin %90’ı petrolden. Petrol ülke ekonomisinde çok önemli rol oynuyor. Dünyanın bilinen petrol rezervlerinin 4’te biri bu ülkede. Bugün Suudi Arabistan sadece bölgenin değil, dünyanın en zengin ülkelerinden biri.

Ayna dünyanın en yüksekte olan mescidinde.

Kral Abdullah tarafından 2003 yılında ibadete açılan mescidin yerden yüksekliği 183 metre. Guinness rekorlar kitabına da girmiş bu mescit. Aynı anda 85 kişi ibadet edebiliyor.

Kumda kaymak Arap gençlerin en büyük eğlencesi.

Başkent Riyad’dan ayrılıp çölde safari yapılan mekanlara geliyoruz. Onlarca jeep ve ATV kum dünyasında bir oraya bir buraya savruluyorlar. Kar ve buz yerine çölde kayıyor onlar. Gençlerin bütün hünerlerini dökerek yaptıkları gösterileri hayretle izleyeceksiniz.

Çölde bedevi usulü yemek çatal bıçakla değil ellerle yeniyor.

Çölde ilerlemeye devam ediyoruz ve bir Arap çadırına konuk oluyoruz. Abdullah Şerif Beyin çadırında oturur oturmaz hurma ve kahve servisi yapıyorlar bize. Kendileri şehirlerde lüks konutlarda yaşasalar bile hafta sonlarını çölde çadırlarda geçirmek en büyük zevklerinden onların. Hurma ve kahve ikramından sonra bizim için özel olarak hazırlanmış yemeğe geçiyoruz. Pilav üstü parça koyun ve deve etini elleriyle kopara kopara yiyorlar.

Deve sütü bin derde deva.

Yemeğin ardından taze sağılmış deve sütü ikram ediyorlar. Deve sütü için çok sağlıklı diyorlar bize. Özellikle sindirim sistemi ve mide ağrıları için şifa kaynağı olan deve sütünü taze taze içiyoruz.

Riyad uluslararası kitap fuarında Türk standına büyük rağbet var. 

Kitap fuarına 25 ülkeden 450’den fazla yayınevi katılırken Türkiye'den ise yalnızca bir yayın evi katıldı. Ancak Türk yayınevinin standına ilgi çok büyük. Arapçaya çevrilen kitaplar arasında en büyük ilgiyi ise Fethullah Gülen Hoca efendinin kitapları görüyor.


Ayna - Riyad (2) bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Riyad (2) Bölümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder