12 Nisan 2012 Perşembe

Ayna - Maldivler & Sri Lanka'da

AYNA bu hafta sizleri büyüleyici güzellikteki Maldiv Adaları’na ve Sri Lanka’ya götürüyor.

Resim

Turumuza ilk olarak Maldivler’den başlıyoruz. Hint Okyanusunun ortasında adalar topluluğundan oluşan bir ülke Maldivler. 1200 adadan oluşan ülkede sadece 202 adada insanlar yaşıyor. En büyük ada 13 kilometrekare. Ülke nüfusu 350 bin ve halkın tamamı Müslüman.

Ülke topraklarının deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 1 metre. Başkent Male ülkenin en gelişmiş şehri. Male’de en çok kullanılan ulaşım aracı motosiklet. Motosiklet parkları kilometrelerce uzayıp gidiyor. Ülke genelinde adalar arası hızlı botlar ve hava taksiler hizmet veriyor. Uluslar arası hava taşımacılığına da bir ada tahsis edilmiş, bu ada sadece havaalanı olarak kullanılıyor. 

Beyaz kumlar, cam gibi bir okyanus ve palmiye ağaçları. Dünyada bu üçünün en güzel birlikteliğinin yaşandığı yer Maldivler. Tabii bu güzel birliktelik her yıl çok sayıda turisti de buraya çekiyor. Adalar topluluğunda bir ada tamamen tatilcilere ayrılmış durumda. Ayna olarak bir hızlı botla başkent Male’den tatil beldesi Kurumba’ya gidiyoruz.

Kurumba olgunlaşmamış hindistan cevizi meyvesi demek. Adanın her tarafı hindistan cevizi ağaçlarıyla dolu. Ada elektriğini kendi üretiyor. Okyanus tan’dan da tatlı su elde ediliyor.

Maldivler’e gelen tüm devlet ve hükümet başkanları Kurumba tatil beldesinde konaklıyormuş. Türkiye Cumhuriyeti başbakanı Recep Tayip Erdoğan da geldiğinde Kurumba’da kalmış.

Maldivler’den ayrılıp Hindistan’ın güneyindeki ada ülke Sri Lanka’ya geliyoruz. Portekiz, Hollanda ve İngiliz sömürgesinde kalmış; ancak 1948 yılında kavuşabilmiş bağımsızlığına. En çok duyduğumuz ismi Seylan’ı 1972’de Sri Lanka olarak değiştirmiş. Biz onu hala Seylan çayı ile tanıyoruz. Kimi zaman da Serendip Adası diye anılıyor. Marco Polo’ya göre burası dünyanın en güzel adası. 1340 kilometre boyunca uzanan sahilleri ve her mevsim yemyeşil ormanlarıyla burası gerçekten çok güzel bir ülke.

Hz Adem’in dünyada ilk ayak bastığı toprakların burası olduğuna inanılıyor. 2243 metre yüksekliğindeki Hz Adem tepesinde büyük bir ayak izi bulunuyor. Budistler ise bu ayak izinin Buda’ya ait olduğuna inanıyorlar. Bu yüzden tepenin Budist misafirleri de hiç eksik olmuyor.

Sri Lanka nüfusunun yaklaşık yüzde 8’ini Müslümanlar oluşturuyor. Daha çok ticaretle uğraşıyor Müslüman nüfus. Başkent ve diğer şehirlerde çok sayıda camii var. Kısa bir zaman öncesine kadar camilerde Osmanlı Padişahları adına hutbeler okunuyormuş. Artık camilerde Osmanlı adına hutbe okunmuyorsa da ''Osmanlı fes'i yadigar kalmış Sri Lankalılar’a. Sri Lankalı Müslümanlar özel günlerinde fes takıyorlarmış.

Sri Lanka’da değerli taş işlemeciliği çok meşhur. Göz alıcı güzellikteki taşlar ünlü sahiplerine buradan ulaşılıyor. Biz de Ayna olarak Sri Lanka’nın en ünlü mücevher mağazalarından birine gidiyor ve birbirinden güzel taşları ekrana görüntülüyoruz. Bu arada söyleyelim; bu mağazada fiyatı 1 milyon doları aşan taşlar satılıyor.

Başkent Colombo’dan ayrılıp Kandy şehrine gidiyoruz. Ormanın içinde bir fil sürüsü yavaş yavaş ilerliyor. Burası bir ''fil yetimhanesi'' Buradaki filler ise çeşitli nedenlerle bakıma muhtaç hale gelen filler. Kimisinin fildişi avcıları tarafından gözleri kör edilmiş, kimi ise mayına basarak ayağından olmuş. Günde iki kez Maha Oya Nehri’ne getiriliyor ve yıkanıyor bu filler. Tabii yetimhanenin ziyaretçileri turistler için de seyirlik bir şova dönüyor bu yıkanma işlemi. Hatta bazı turistler nehre inerek yıkanan fillere su atıyor ya da onları besliyorlar. Bazı filler ise çamur banyosu yapmayı tercih ediyorlar. En çok ilgiyi tabii yavru filler topluyor. Aralarında henüz 1,5 aylık olanlar bile var.

Fil yetimhanesinden ayrılıp yolumuza devam ediyoruz. Yol boyunca pirinç tarlaları ve yemyeşil bir manzara eşlik ediyor bize. Sri Lanka’lılar bu yeşilliklerden ilaç olarak da yararlanıyorlar. Farklı ağaçlardan elde edilen bitkisel ilaçlar turistlerin de çok ilgisini çekiyor.

Sri Lanka’nın en meşhur yeşili ise çay. Ülkemizde de ''Seylan çayı'' adıyla bilinen bu çay Sri Lanka’yı dünyanın önde gelen çay ihracatçılarından biri yapmış.


Ayna - Maldivler & Sri Lanka bölümünü Küre TV'den izleyebilirsiniz.

Ayna - Maldivler & Sri Lanka Bölümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder