26 Nisan 2012 Perşembe

Türkçe Olimpiyatları 10 Yaşında

Yıllar ne kadar hızlı geçip gidiyor. Çeşitli vesileler olmasa yaşlandığımızı bile anlayamayacağız. ''Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 10. yaşını kutlamaya hazırlanıyor'' cümlesini duyunca, bu gerçeği fark ettim. 

Resim

Oysa Türkçe Olimpiyatları'nın başlangıcı daha dün gibi geliyor gözümün önüne...

Hele hele geçen yılki şarkı yarışmasında finale kalan Polonyalı küçük kız... Polonya'da kaç TV programına katılıp, Türkçe'yi nasıl öğrendiğini, Türkiye'deki günlerini anlatmış, Türkçe şarkılarıyla Polonya'da en popüler çocuk olmuştu. Polonya'da olduğum için aklıma hemen o şirin kız geldi.

İşte Uluslararası Türkçe Olimpiyatları bu... Dünya çocuklarını Türkçe şemsiye altında buluşturup, dünya barışının temelini atmak. O temel ki çok sağlam oluyor. Kalıcı, sevgi, dostluk ve anlayış...

Şayet sonucu çok merak ediyorsanız YÖK'ün Erasmus ile ilgili yetkilisine sorun. Polonya'dan Erasmus'a gelen kaç Türk öğrenci vardı, bu yıl ise kaç üniversitelimiz şu sıralar Polonya'da öğrenimine devam ediyor? Bir de kaç Polonyalı öğrencinin Erasmus kapsamında Türk üniversitelerinde bir yıl okuyabilmek için birbirleriyle yarıştığını öğrenin... Osmanlı hukukunu araştıran pek çok öğrenci var.

Onların çoğu doçentlik tezini Osmanlı üzerine yapacak. Küçük oğlum İstanbul Üniversitesi'nde okuyor. Polonyalı öğrenciler gelin diye çok uğraştığı için konuya yakın kişiyim. Kafadan atma bilgiler değil. Benim hoşuma giden konu dünyanın dört bir yanındaki öğrencilerin Türkçe öğrenmek istemesi... Onlar ki, Türkçe öğrenirken Türk insanını tanıyor. Türkler'in, Haçlı Ordusu'nun anlattığı gibi eli kanlı barbar insanlar olmadığını görüyor.

İnşallah önümüzdeki hafta Almanya'nın Frankfurt kentinde yapılacak 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Almanya Finali'ne gideceğim. Geçen yıl son dakika bir aksilik çıktığı için gidememiştim. Sanırım Almanya'daki finaller çok görkemli oluyor. Müthiş bir program hazırlanmış, daha okurken yoruldum.

Türkiye'de açılış ise 30 Mayıs akşamı İstanbul Four Seasons Oteli'ndeki davetle başlayacak. 14 Haziran günü Telekom Arena Stadı'ndaki törenle kapanacak. Bu törene dünyanın en az 135 ülkesiyle birlikte Türkiye'den 50 bin kişinin katılması bekleniyor. Sanırım heyecan 5 Haziran günü Sinan Erdem Salonu'nda doruğa çıkacak. Çünkü şarkı yarışması var. Ağlayan mı, sevinçten havalara zıplayan çocuklar mı, ne ararsanız salonda olacak. Onların Türkçesinden bildik şarkıları dinlemek de başka güzel oluyor.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları çok geniş kapsamlı bir organizasyon. Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından başlatılmıştı. Bugün organizasyonun içinde TBMM, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı,Türk Dil Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı gibi pek çok ciddi kurum görev alıyor.


Türkçe Olimpiyatları 10 Yaşında

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder