3 Ocak 2011 Pazartesi

Yeşeren Ümitler Yeni Bölümleriyle Samanyolu'nda

Yeşeren Ümitler belgeseli yeni ülkeler ve insanların ruhuna dokunacak hikâyelerle devam ediyor.

Yeni bir dünya hevesi, heyecanı, aşkı ile yola çıkanların hikâyeleri süzülerek “Yeşeren Ümitler” de buluştu geçen yıl.Türkiye- SSCB milli maçı ile girişi yapılan Azerbaycan sezonun başlangıcı, Bosna Hersek de sonucuydu. Yapılan yüzlerce röportaj binlerce fotoğrafa ve görüntü arşivine eşlik etti. Yerinde yapılan çekimler ve uzun süren çalışmalar sonrasında tecrübeli bir ekiple hazırlanan Yeşeren Ümitler belgeseli büyük bir gururun tarifiydi. Çünkü belgeselde Türkiye vardı, Türkiye adına dünyanın dört bir tarafına koşan insanların hikâyesi vardı. Bir insanlık abidesi olarak bulundukları yerlerde yükselen bu insanlar fedakârlığın destanını yazıyorlardı. Bu fedakârlık gözyaşları içinde seyredildi. Ve şimdi Yeşeren Ümitler belgeseli yeni ülkeler ve insanların ruhuna dokunacak birbirinden heyecanlı hikâyelerle devam ediyor.

Yeşeren Ümitler muhteşem bir insanlık destanını anlatırken yan unsurlarla da bu destanı destekliyor. Ülke şartlarının geçmişten günümüze nasıl değiştiği, ilerlemenin boyutları da yan unsurlar olarak belgeleriyle anlatılıyor. En ince ayrıntılarla beslenen bu titiz çalışmada, Türkiye sevdalıları ve yerli halktan insanlarla yapılan yüzlerce röportaj seyirciyle buluşacak. Aynı zamanda ilk günden günümüze dönem fotoğrafları ve çok değerli arşiv görüntüleri ilk kez yayınlanacak. Yine sımsıcak bir anlatım seyirciyi bekliyor olacak.

Yeni sezonun ülkeleri yine iki farklı kıtadan seçildi. Tacikistan ve Kazakistan, sonrasında da Nijerya ve Senegaldevreye girip iki farklı kıtadan manzaralar sunacak. Böylelikle insanlar farklı kıtalarda Türkiye ve insanlık adına can havliyle mücadele eden insanların özelliklerini ve yapılan faaliyetleri birinci ağızdan öğrenme fırsatını bulacaklar.
Yeşeren ümitler Tacikistan dört bölümden oluşuyor. İlk gidiş hikayelerinden okulların açılmasına, sonrasında da bu okulların başarıları ve temsil ettiği değerleriyle Türkiye ve Tacikistan ilişkilerini nasıl olumlu etkilediğine yer veriliyor. Gelişmeler adım adım takip ediliyor tabiri caizse. Fedakar Türkiye insanının portresi genel anlamda verilirken özelde de Hacı Kemal Erimez portresi göz yaşlarıyla seyredilecek hikayelerle destekleniyor. Böylelikle geçmişten günümüze adeta bir muhasebe yapılıyor. Hali hazırdaki durum ve gelecekteki hedefler de günümüz dünyası adına önemli bir yer tutuyor.

Yeşeren ümitler Kazakistan da dört bölüm olarak hedefleniyor. Orta Asya'nın farklı bir bölgesinden sımsıcak hikayeler geliyor ekrana. Okulların ilk açılışında yaşananlar günü belgeleyen fotoğraflar ve görüntüler eşliğinde hazırlandı. Arşiv niteliği taşıyan görüntüler amatör olabilir ancak insanlık ve Türkiye sevdalılarıadına gerçekten çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Atayurttan manzaralar geniş bir coğrafyada zor da olsa yapılan ayrıntılı çekimlerle geleceğe ışık tutacak. Yine ilk dönemden günümüze ve geleceğe dair izlenimlerle bir geçmiş zaman serüveni….

Yeşeren Ümitler belgeseli bu sezon Afrika'nın muhteşem coğrafyasına doğru adım atıyor. Bölgenin en önemli ülkelerinden olan Nijerya ve Senegal'deki Türkiye insanının faaliyetleri gündeme alınıyor. Büyük bir insanlık trajedisinin yaşandığı bu topraklarda şimdilerde muhteşem bir çalışma gerçekleştiriliyor. Türkiye insanı bölgede yepyeni bir tanımın sahibi oluyor. Bu tanım insanlık adına yapılan bütün çalışmaları kapsıyor. Anadolu insanının engin sinesi bu topraklarda çoktan hüsnü kabul görmüş durumda. Açılan okullar ve diyalog çalışmaları hem Türkiye imajını yeniliyor hem de sevgi tohumlarıyla geleceğe dair güzel düşünce filizleri yetiştiriyor. Yepyeni bir tecrübe olan Afrika'dan şahane manzaralar eşliğinde gerçek insan portresinin sergileneceği bu bölümler seyirci için oldukça güzel anlar vaad ediyor…

Yapımcı : Veysel Karani Gümüşdereli
Yönetmen : Emine Ulu & Turan Şahin.
Müzik : Erhan Güleryüz, Murat Solmaz
Görüntü Yönütmeni : Sait Küçükşahin


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder